Nou, vandaag wordt het een bijzondere dag voor zowel de watertoren in Assendelft als voor molenschuur De Paauw in Nauerna.

De twee Provinciale monumenten worden plechtig voorzien van een Provinciaal monumentenschildje, waarmee de provincie vertegenwoordigd door gedeputeerde Zita Pels, de eigenaren wil bedanken voor hun inzet voor hun pand. Daarbij zou het schild beter zichtbaar maken dat het bijzondere gebouwen betreft.

Zo’n schildje is mooi, maar wie ogen in zijn m/v hoofd heeft weet natuurlijk allang al dat het twee juwelen betreft.

De watertoren

Een robuust Zaans icoon dat 135 jaar geleden werd ontworpen door architect D. de Leeuw. Het is de oudste watertoren in Noord-Holland die bewaard is gebleven.

Honderd jaar lang voorzag zij Zaankanters van drinkwater vanuit het waterreservoir met een inhoud van 1200 m³. Als je aan haar voeten staat, dan is de 41,85 meter die ze hoog is genoeg om je nek te verrekken.

Na jaren van onbruik en ook particulier gebruik, werd de toren vanaf 2017 naar een hoger plan getild door een clubje ondernemers die FKG Architecten aan de Zaan, Arnoud Ritsema interieurarchitect en Zijlstra Schipper Architecten inschakelden.

De eigenaren beseften dat de watertoren van en voor alle Zaankanters ‘eigen’ is en namen als doel de toren ook voor een groter publiek – veilig – toegankelijk te maken en niet alleen voor kantoormedewerkers of bewoners.

Jeroen Zijlstra van Zijlstra Schipper Architecten meldt:

‘De grootste uitdaging bij dit monument was misschien wel de installatie voor het klimaat. Hoe krijg je de toren aangenaam zonder deze in zijn uitstraling aan te tasten?

De oplossing hiervoor hebben wij gevonden in luchtwarmtepompen en airconditioning. Op de 5e verdieping achter de patrijsraampjes, waar we vanwege de hoogte en daglicht geen goede functie aan hebben kunnen geven, is een installatieverdieping gemaakt. Deze is als buitenruimte ingericht. De luchtwarmtepompen staan anders ook buiten opgesteld. Door de ronde raampjes slim te verdelen kunnen we zorgen voor genoeg lucht aan- en afvoer, waardoor er verder geen lelijke pijen te zien zijn bij de toren.’

De toren is hierdoor gasloos en duurzaam geworden. Hier vind je meer informatie over de watertoren. (na de foto’s gaan we door met de molenschuur)

In de watertoren voor de verbouwing:

Jeroen Zijlstra

In de watertoren na de verbouwing:

Jeroen Zijlstra

Voor:  

Na:

De molenschuur

343 jaar geleden dook De Paauw voor het eerst op in de boeken. De molen met erf werd verkocht op 5 mei 1676 aan Dirk Cornelisz. Veen uit Westzaan (voor fl 2.950,-). Na een flinke geschiedenis van malen, kloppen, glorieuze tijden, verval en afbraak, werd in september 2018 het splinternieuwe oude molencomplex van De Paauw in Nauerna (Zaanstad) officieel ge-heropend.

De oorspronkelijk molen die bij de schuur stond werd in 1895, na 219 jaar dienst, gesloopt door een Oostzaner (wie anders), maar de schuur werd gespaard. Zeer waarschijnlijk omdat deze bewoond werd.

De Stichting Zaanse pakhuizen nam het initiatief om de molenschuur met daarbij hennepmolen De Paauw te laten herrijzen. Ze schakelde daarvoor de vaardige handen van Zaanse houtbouwprofessor Bart Nieuwenhuijs in.

Er is een prachtig boek uitgebracht over De Paauw.

De molenschuur voor herstel:

Stichting Zaanse pakhuizen

De molenschuur na de metamorfose:

Stichting Zaanse pakhuizen

 

Otterdvd maakte een filmpje: