Wat is dit? Zaans? Bruynzeel? Suriname!

Een tweet van de Zaandijkse edelsmid Sarah Kobak: “Dit vonden we op zolder achter een oude landkaart in ons jaren 30 huis: handgeschilderde plattegrond met op een gebouw een Bruynzeel logo… Iemand enig idee waar dit is?”

“Vraag mij alleen af waarom de studie achter de kaart ‘verborgen’ zat en wat de vorige eigenaar ermee te maken had. Is toch een soort schat die je vind tijdens een verbouwing van een huis.”

Wij willen graag helpen met schatgraven. De suggestie “Nauwernaar” overtuigde ons niet. Als je niet eens weet hoe dat geschreven wordt lijkt het ons een erg wilde gok. Wat zien we?

Hieronder de tweet van Sarah. Klik op de foto om op Twitter een grote versie te zien.

Peter Heere loste het raadsel op. Dit schreef hij op onze Facebook-pagina:

Beste Sarah,

Wat leuk je bericht op De Orkaan te zien.

Ik herinner mij die achter glas ingelijste landkaart. Die heeft bij ons in de PP zeker 50 jaar op de zolder gehangen.

Mijn vader werkte in de jaren 50 bij Bruynzeel – bij de afdeling Bruynzeel Suriname Hout Maatschappij. Ik denk dat de tekening die jij vond een plan betreft voor een uitbreiding van de vestiging van Bruynzeel in Suriname. Dat water zou dan de Surinamerivier zijn. Ik kan mij zo voorstellen dat toen dit plan geen doorgang vond, iemand zei: gooi maar weg. Mijn vader vond dat mogelijk zonde van de lijst. Hij deed er een landkaart in – was het niet een kaart van de wereld? – en timmerde de lijst tegen de schuine wand van de zolder. Zoiets.

Een Surinaamse brassa van Peter Heere.

P.S. Op de foto zie je een deel van de fabriek van Bruynzeel in Suriname. De foto werd in ca. 1949 genomen, tijdens een bezoek van koningin Juliana aan Suriname. Als je goed kijkt, zie je haar lopen, met links van zich dr. Christiaan Plomp, de directeur van ‘BSH’, en aan de andere kant Willem Bruynzeel.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *