Wat kosten de ‘relatie-vaarten’ van Zaanstad en wie mogen er mee?

De gemeente Zaanstad trok € 35.000 uit voor ‘relatie-vaarten’ tijdens Sail2015. Maar gevaren wordt er niet of nauwelijks. Onduidelijk is ook wie de relaties zijn die daarmee gefêteerd worden.

Het had zo leuk kunnen worden op zaterdag 22 augustus. Bij de Vlootschouw van Bruine Vloot werd alle raadsleden gevraagd “twee gasten uit te nodigen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Zaanse samenleving” om samen met hen de vloot te schouwen. Onder het genot van een hapje en drankje uiteraard.

De oppositie had al eerder bezwaar gemaakt tegen de € 600.000,- voor het “Stad aan de Zaan” evenement (het omlijstende Zaanse programma van Sail2015) en was niet van plan om de vlootschouw te bezoeken.

Rondvaarten
In de begroting van Stad aan de Zaan is € 35.000,- uitgetrokken voor “relatie-vaarten”. Dit had al eerder tot kritiek van de oppositie geleid, “rondvaarten met Bobo’s” werd het genoemd.

De Orkaan en andere media schreven over het persbericht van de voltallige oppositie. Eén aangehaalde passage roept de ontstemming van de gemeente op:

“In de Raadsinformatiebrief van 4 februari 2015 is een bedrag van 35.000 euro terug te vinden voor relatievaart. De oppositiepartijen zijn het niet eens met het op deze wijze besteden van gemeenschapsgeld en de verantwoording van deze besteding.”

De gemeente zette meteen een persbericht op de site waarin de “onjuiste berichtgeving” in “diverse media” op de korrel werd genomen.

Tres Hombres
Die onjuistheden bestonden er volgens de gemeente vooral uit dat de vlootschouw geen € 35.000,- kost. Dat bedrag staat namelijk volgens de gemeente op de begroting voor “alle bestuurlijke ontvangsten tijdens Stad aan de Zaan”. Naast de vlootschouw waren hier ook ontvangsten bij Boulevaart, Midzomerzaan, Opera Buffa en het Food Symposium van betaald.

En: “Een groot deel van het bedrag werd besteed aan het naar Zaanstad halen van de Tres Hombres, het fairtrade-zeilschip dat tijdens Sail bij het Zaantheater komt te liggen.” De Tres Hombres is blijkens haar eigen website te bevaren voor bedragen van een paar duizend euro – eind juli komt het schip in IJmuiden aan, Zaanstad staat nog niet in het routeschema.

Op Twitter maakten Sanna Munnikendam (D66) en Christien Kalteren (CDA) zich vrolijk over landrot De Orkaan die niet wist dat je bij een vlootschouw helemaal niet ging varen.

Screen Shot 2015-07-15 at 17.25.35

Hebben ze voor een begroting met ‘relatie-vaarten’ gestemd in de wetenschap dat er helemaal niet gevaren werd?

Deze reacties en het antwoord van de gemeente riepen meer vragen op dan dat ze beantwoorden. Want, als het geen € 35.000 kost, wat kost het dan? En wat hebben die andere zaken gekost? En wat kost het sponsoren van Tres Hombres? En, waarom maakt de gemeente van “relatie-vaarten” (begroting) nu “bestuurlijke ontvangsten”? En, wie zijn dan al die relaties?

Woordvoerder Geralt Lammers van Zaanstad wil daarop geen antwoord geven.

Een dag later zegt Ellen Kraus namens Stad-aan-de-Zaan in Dagblad Zaanstreek dat het om € 5.000 à € 10.000(?) voor de vlootschouw gaat.

Daarmee zijn de vragen niet beantwoord. De Orkaan heeft dus een WOB-verzoek bij de gemeente ingediend: wat gebeurt er met die € 35.000,-? Wie organiseert het? Wat kost Tres Hombres? Welke relaties zijn eigenlijk uitgenodigd?

 

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Wim mulder

    Zoals gebruikelijk geen duidelijke taal, er omheen draaien, proberen het in het belachelijke te trekken,typisch de gemeente Zaandam . Ik heb geen uitnodiging ontvangen voor het festijn ,kom ook uit Westzaan !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *