Wat wordt het nieuws in 2020 (1): Biomassacentrales

Een glazen Orkaan-bol hebben we niet. Maar wat in 2020 nieuws gaat worden, denken we wel te kunnen gokken op basis van wat er vorig jaar gebeurde.

De 10 dingen die in 2020 nieuws gaan worden dus: variërend van de nieuwe burgemeester van Wormer tot de plannen voor Museum Holland en van de nieuwe Zaanbrug tot de nieuwe norm voor Schiphol.

Vandaag: De biomassacentrale.

Typisch gevalletje van voortschrijdend inzicht. Toen een jaar of vijf geleden plannen gemaakt werden om door hout te verbranden energie op te wekken leek dat best een goed idee. Beter dan steenkool of gas.

Een paar centrales voor het Nederlandse snoeihout zou wel voldoende zijn, maar in de praktijk werden dat er veel meer. Angst voor het kappen van bossen, industriële hout-oogst en import van hout uit verre landen was goed voor een tegenactie.

Toen ook vanuit de wetenschap geopperd werd dat het verbranden van hout helemaal niet zo goed was voor het milieu, begon de zaak te verschuiven.

In Zaanstad lijkt de meerderheid voor deze manier van energieopwekking te zijn omgeslagen in een minderheid. Naast de centrale aan de Pascalstraat willen ook Loders Croklaan en Olam zo’n centrale (ook omdat er een fikse subsidie aan gekoppeld is). In de centrales van Loders Croklaan en Olam wordt geen hout maar maar eigen restproducten verbrand.

Ondertussen worden de juridische messen geslepen. Vergunningen worden aangevochten. In 2020 gaan we daar nog veel over horen. Niet doorgaan van de centrale zal Zaanstad op een fikse schade komen te staan. Ook omdat het aan de centrale gekoppelde warmtenet volledig eigendom van Zaanstad is. [UPDATE: Zaanstad is slechts voor 39 procent eigenaar (Zaanstad investeerde € 4,25 miljoen), daarnaast participeert ook de Provincie Noord-Holland in Warmtenet Zaanstad BV.]

Dit schreef De Orkaan eerder over biomassacentrales.

 hout biomassa

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Kennelijk vond de Klimaatterreur ook bij Gemeente Zaanstad een open Deur?Zoals al lang bekend verspreiden Houtverbrandingskachels giftige stoffen- Geur ,dus ook Biomassa- (Hout)verbrandingsovens, 100.000 den Asmapatienten komen daardoor direct in AdemhalingsNood en gaan daardoor eerder DOOD. een Slechter Millieu beleid is eerder nog nooit vertoond. Windmolens hebben Isolatie stoffen en veroorzaken vrijkomende gassen die bijna niet afbreekbaar zijn,en zijn voor de gezondheid van Mens en Dier een groot venijn,laat dit nu kennelijk helaas de waarheid zijn !!!=? Miljoenen jaren warmt de aarde al op door Vulcanische activiteit,en stijgt het waterpeil ,1000den tonnen Vulcanische hete giftige gassen worden de atmosfeer ingeslingerd. Minimaal 3651 Ondergrondse Kernproeven verstoren al vanaf 1949 ruim 70 jaar de aardkorst, waardoor Tektonische aard platen gaan verschuiven en Vulcanen weer actief worden.Gevolg aardbevingen- ,vloedgolven +(mogelijke verdraaing Aardas?,met het gevolg van Klimaatologische verschuivingen gebieden op onze aardbol ? Als hierover vragen worden gesteld aan Universiteiten in Nederland krijgt men geen antwoord. Waarom zijn deze Kernproeven niet onder de aandacht gebracht in het Klimaat akkoord Parijs ?
    De Kennelijke Terreurmaffia wil heel Nederland van de Gasverwarming afsluiten, hoewel dit in strijd is met de Europeese Grondwet?: zie ook rechtenvandemens.nl Citaat: Als je dicht bij de macht zit , buig je zelf naar die macht toe. De werkelijkheid wordt vertekend door het zwaartekrachtveld van het machts middelpunt.Men is blind (connitieve dissonantie)voor veel onaangename kanten (alleen bevestiging eigen ideeen). Kennelijk geven 2e Kamerleden meer om hun eigen persoonlijke macht dan om het systeem en de grondwet= echte gevaar? Je hebt maar een sociopaat nodig = ….VRIJHEDEN Artikel II-71 Grondwet Europa Een ieder heeft het recht op vrijheid van meningsuiting, de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeen,zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen .Kabinet laat ons (ouderen) in Nederland niet in de Kou staan.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *