Een glazen Orkaan-bol hebben we niet. Maar wat in 2020 nieuws gaat worden, denken we wel te kunnen gokken op basis van wat er vorig jaar gebeurde.

De 10 dingen die in 2020 nieuws gaan worden dus: variërend van de nieuwe burgemeester van Wormer tot de plannen voor Museum Holland en van de nieuwe Zaanbrug tot de nieuwe norm voor Schiphol.

Vandaag: De biomassacentrale.

Typisch gevalletje van voortschrijdend inzicht. Toen een jaar of vijf geleden plannen gemaakt werden om door hout te verbranden energie op te wekken leek dat best een goed idee. Beter dan steenkool of gas.

Een paar centrales voor het Nederlandse snoeihout zou wel voldoende zijn, maar in de praktijk werden dat er veel meer. Angst voor het kappen van bossen, industriële hout-oogst en import van hout uit verre landen was goed voor een tegenactie.

Toen ook vanuit de wetenschap geopperd werd dat het verbranden van hout helemaal niet zo goed was voor het milieu, begon de zaak te verschuiven.

In Zaanstad lijkt de meerderheid voor deze manier van energieopwekking te zijn omgeslagen in een minderheid. Naast de centrale aan de Pascalstraat willen ook Loders Croklaan en Olam zo’n centrale (ook omdat er een fikse subsidie aan gekoppeld is). In de centrales van Loders Croklaan en Olam wordt geen hout maar maar eigen restproducten verbrand.

Ondertussen worden de juridische messen geslepen. Vergunningen worden aangevochten. In 2020 gaan we daar nog veel over horen. Niet doorgaan van de centrale zal Zaanstad op een fikse schade komen te staan. Ook omdat het aan de centrale gekoppelde warmtenet volledig eigendom van Zaanstad is. [UPDATE: Zaanstad is slechts voor 39 procent eigenaar (Zaanstad investeerde € 4,25 miljoen), daarnaast participeert ook de Provincie Noord-Holland in Warmtenet Zaanstad BV.]

Dit schreef De Orkaan eerder over biomassacentrales.

 hout biomassa