Watak-uitbouw deel #Ontelbaar

Goed. We geven het toe: ook De Orkaan zit er weleens een ietsepietsie naast. Een jaartje in dit geval: ‘Dit wordt het nieuws in 2022: De Watak-uitbouw’ kopten we in het begin van dat jaar. Maar het bleef stil. 

Een week eerder had de illegale uitbouw van mevrouw Watak aan de Krokusstraat in Koog aan de Zaan verdwenen moeten zijn. Dat bleek te simpel gedacht. 

Voor wie het dossier niet kent: zeven jaar geleden (zeven jaar!) bouwde de familie Van Duren Watak zonder vergunning aan de woning van de buren een uitbouw. Zaanstad gedoogde het omdat de man van mevrouw Watak ernstig ziek was. Na zijn overlijden eind 2019 verliep de reden om te gedogen. De buren hebben last van de aanbouw, maar stelden zich meegaand op omdat er een einde aan zou komen. Mevrouw Watak was alleen niet van plan de boel terug te draaien. Eind 2021 betoogde ze dat ze vanwege haar slechte gezondheid alleen in de uitbouw kon blijven wonen. 

Na diverse rechtszaken, handhavingsverzoeken, dwangsommen, uitstel, bezwaarprocedures en beroepsschriften leek het arsenaal om aan de sloop te ontkomen uitgeput. Kat in ’t bakkie, appeltje eitje zo leek het. Leek. Want door allerlei omstandigheden als corona, zieke rechters, meer urgente zaken, openstaande bruggen en ander ongemak gebeurde er opgeteld en afgetrokken niks. 

De slechte gezondheid van mevrouw Watak is een dingetje. Buren constateren dat mevrouw Watak een rolstoel gebruikt als ze naar de rechtbank moet. Maar verder ‘loopt ze als een kieviet’. Van dat lopen als een kieviet is een hoop beeld (gezien door De Orkaan), maar die filmpjes zouden niet toegelaten worden door de rechtbank.

In januari van dit jaar was er weer een zaak. Bestuursrechtelijk dit keer. Zaanstad kreeg klop van de rechter. Hij oordeelde dat, hoewel Watak geen omgevingsvergunning heeft, Zaanstad de aangevraagde tijdelijke omgevingsvergunning niet had mogen weigeren omdat mevrouw Watak de aanbouw nodig heeft voor haar eigen mantelzorg. 

DZ’s Juliëtte Esmée Rot stelde gisteren vragen over de rol van Zaanstad en over een eventueel hoger beroep of een vervolgactie. 

De zaak is nog verre van opgelost en de rol van onze gemeente blinkt vooralsnog niet uit in oplossingsgerichtheid. 

Onder de video vind je de vragen van DZ en hier vind je het vonnis. 

Lees hier het hele Watak-dossier. Dit filmden we begin 2021:

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *