Watersnood-Metamorfose van nu naar 1916: koeien in de kerk

100 jaar geleden, in de vroege ochtend van 14 januari 1916 brak de Waterlandse Zeedijk bij Katwoude door. Een groot deel van Noord-Holland liep onder water.

In Noord-Holland vielen 19 doden. In de Zaanstreek hadden Oostzaan en Zaandam Oost het meest te lijden.

De Orkaan besteedt er deze weken dagelijks aandacht aan.

Tijdreis
In verschillende kerken in de Zaanstreek werden vluchtelingen ondergebracht. Jan Kruijver van de Bloemgracht schreef in zijn dagboek:

De scholen worden gesloten en voor woningen ingericht, ook de Oostzijderkerk waar in honderde menschen een onderdak vinden. Achter de Oostzijderkerk staan groote eetketels waarin ’t eten wordt gekookt voor de menschen in de kerk. Dit werk wordt door soldaten verricht.”

(Klik hieronder op de pijl rechts naast het plaatje om van nu naar 1916 te gaan. Op de pijl links klikken om weer terug in de tijd te reizen.)

[slideshow_deploy id=’16814′]

Koeien in de kerk.
Net als in 1825 fungeerde de Oostzijderkerk in 1916 ook als veredelde stal. Wij vonden er maar één foto van. Op de plek van de koeien staan anno nu de WC’s.

(Klik hieronder op de pijl rechts naast het plaatje om van nu naar 1916 te gaan. Op de pijl links klikken om weer terug in de tijd te reizen.)

[slideshow_deploy id=’16848′] 

Tip
Vanavond en morgen is de Oostzijderkerk het toneel van een theatraal herdenkingsconcert. Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat het meer dan de moeite waard is én dat er nog kaarten zijn!

De foto uit 1916 komt uit het gemeentearchief van ZNSTD. Je kunt daar nog veel meer foto’s vinden uit die tijd! Met speciale dank aan Hans Bonekamp van de Oostzijderkerk.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Bas

    Gisteren geweest dankzij de Orkaan. Het was een erg leuke voorstelling je krijgt goed inzicht hoe en wat de watersnoodramp heeft betekend voor de mensen. Mooie muziek en goed toneelspel. Door de foto’s zie je hoe het eruit zag.

    Alleen, op het einde was de crew nergens te bekennen voor het crewknuffelen 🙂

  • Hans Kuyper

    Met excuses, Bas. We zijn, waarschijnlijk als gevolg van een overdosis adrenaline, helemaal vergeten dat je recht op een knuffel had. Desondanks ben ik blij dat je hebt genoten – en graag tot over honderd jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *