Watersnood-Metamorfose van nu naar 1916: Oostzaan (met burgemeester en concert!)

100 jaar geleden, in de vroege ochtend van 14 januari 1916 brak de Waterlandse Zeedijk bij Katwoude door. Een groot deel van Noord-Holland liep onder water.

In Noord-Holland vielen 19 doden.

In de Zaanstreek hadden Oostzaan en Zaandam Oost het meest te lijden.

De Orkaan besteedt er deze weken dagelijks aandacht aan. Vandaag presenteren wij:

Herdenkingsconcert Oostzaan
Op woensdag 13 januari, aankomende woensdag dus, is er een herdenkingsconcert in de Grote Kerk van Oostzaan. Muziek van Concordia, Excelsior en het popkoor van Bel Canto worden aan elkaar gekabbeld door Piet Roels van de OudheidkamerIn de kunstgreep kan je een bijzondere fotoselectie van de Oudheidkamer bekijken, met herkenbare plekken die onder water staan. Je kan binnenlopen vanaf 19:30 uur,

Tijdreis
We nemen je mee naar Kerkbuurt 72. Het huis anno nu is prachtig onderhouden en het vertoont geen spoor van het water dat het ooit belaagde. Over het beeld uit 1916 vertelt Joop Giesendanner van de Oudheidkamer Oostzaan:

‘Geheel rechts burgemeester zie je burgemeester David Teer met bolhoed, mogelijkerwijs met zijn zoon Jan, schoonmoeder Alida Eggersman en zijn vrouw Jansje van Vuure.’

SMS? Twitter? Facebook? 
Over de dienstbode met schort beweert Giesendanner dat ze staat te sms-en. Maar dat wagen wij te betwijfelen…

Reis!
Klik op de pijl rechts naast het plaatje om van nu naar 1916 te gaan. Op de pijl links klikken om weer terug in de tijd te reizen.

[slideshow_deploy id=’16703′]
Giesendanner wijst ook op onderstaande foto’s van de Oudheidkamer.
‘Volgens zeggen staat in het zeilbootje Jan Veen, vóór de woning van Burgemeester Teer. Hij was tijdens de watersnood in ’t bijzonder belast met het vervoer van de burgemeester. Hij roeide of zeilde dus door de Kerkbuurt tussen de nummers 72 (huis) en 14 gemeentehuis… ‘

Jan Veen 2 bootje

Jan Veen Oostzaan bootje

Detail Jan Veel Oostzaan 1916

Detail uit de foto hierboven. Op alles voorbereid kwam Jan Veen “in dienst” op deze stralende zonnige dag in een vol oliepak inclusief zuidwester.

Met bijzondere dank aan Joop Giesendanner van Oudheidkamer Oostzaan en aan het gemeentearchief van ZNSTD.

Geheime tip
Het concert is gratis voor alle Oostzaners. Mocht je van buiten willen komen, vervang dan als je spreekt de –ch- door een –k- en de –a- voor een –e-. Maak van de –aa- een –ae-, dan kom je echt wel binnen! Wil je er zeker van zijn dat het lukt: blondeer je haar en huur een Hummer of een tractor. Maar dat heb je niet van ons.

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *