Weeftuinen Zaandijk definitief dicht

De buurttuin Weeftuinen aan de Tuinstraat in Zaandijk wordt definitief gesloten. Aanvullend onderzoek wijst uit dat vooral de onderste grondlaag sterk vervuld is.

Begin augustus ging de tuin dicht toen bekend werd dat de grond verontreinigd was met zware metalen. Dat was in 2010 al vastgesteld in een rapport.

De gemeente maakte vandaag (24 augustus) via een een persbericht bekend dat:

“uit aanvullend bodemonderzoek blijkt dat de bovenste halve meter van de grote en kleine border niet tot licht verontreinigd is. De grondlaag daaronder is wel sterk verontreinigd. In de overige grond van de moestuin zit een matige tot sterke hoeveelheid lood. Vermoed wordt dat de oorspronkelijk sterk vervuilde grond is vermengd met de later opgebrachte schone grond”

De bovenlaag is deels door de gemeente zelf aangebracht toen de tuinen in de gebruik werden genomen, uit archiefonderzoek bleek later de mogelijke verontreiniging.

“Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek wordt De Weeftuinen nu definitief gesloten. De tuinders zijn vanavond (maandagavond) over de uitkomsten van het onderzoek en de definitieve sluiting van de weeftuinen geïnformeerd. De gemeente realiseert zich dat de moestuin een belangrijke functie voor de buurt heeft gehad en gaat daarom in overleg met de tuinders op zoek naar een alternatieve locatie.”

weeftuinen 3

De GGD stelt dat het eten van “gewassen uit de kleine (kindertuintjes) en grote border (kruidentuin) geen gezondheidskundig risico met zich mee heeft gebracht.” In de rest van de moestuin

“is de waarde van lood veelal hoger dan de gezondheidskundige waarde die is toegestaan voor moestuingebruik. Deze loodwaarde is echter gebaseerd is op levenslange blootstelling en de gewassen uit de Weeftuinen zijn maximaal één seizoen gegeten. Op basis hiervan kan gesteld worden dat de consumptie van gewassen uit dit deel van de moestuin naar verwachting niet heeft geleid tot een substantieel gezondheidsrisico.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *