Weer laagje erop voor Only (hoogste gebouw Gedempte Gracht?)

Het pand Gedempte Gracht 44-44c in Zaandam, waar nu o.a. de kledingwinkel van Only en de pop-up van Kiss Bakery zit krijg extra laagjes. In het kantoordeel en de extra verdiepingen komen 13 appartementen.

We schreven eerder over het eerst laagje, en nu dus over het tweede, vanaf de brug bij de Hermitage gezien, lijkt het erop dat het Only-gebouw het hoogste bouwwerk aan de Gedempte Gracht wordt.

Boven de laatste laag die tot dusver werd aangebracht (eind april), onder het zicht vanaf het fietspad bij de Hermitage.

Mei 2022 (De Orkaan)
het pand op 28 maart: eerste extra laagje (De Orkaan)
het begin van de opbouw (De Orkaan)
augustus 2021, foto: De Orkaan

Advertentie

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Gert Schouten

  Een laagje erop, een laagje erachter, een laagje ervoor, dat lijkt bewust beleid. Kom eens kijken in de Russische Buurt, daar wordt elke postzegel met een schoenlepel volgestouwd. Daarbij de buren en de buurt volkomen negerend. Je zult er maar wonen.
  Overigens moet ook gezegd worden dat het ombouwen van lelijke, leegstaande kantoorpanden tot woningen te prijzen valt, maar om daar nou telkens een laagje aan toe te voegen……..

  • Marlyn Boon

   Tja er zal meer in de hoogte gebouwd moeten worden, en als je daar dan al woont dan ben je opeens je uitzicht en dagligt kwijt of woon je opeens in een kijkdoos.

 • En in diezelfde Russische Buurt wil de gemeente zo’n beetje de enige open ruimte die we daar hebben vol’bouwen’ met een soort drijvend Center Parcs. Terwijl aan de Houthavenkade zo’n 750 woningen gebouwd gaan worden en op het eiland er nog eens 130 woningen bij komen moet hier het laatste stukje open ruimte opgeofferd worden voor enkele drijvende woningen. Waarom? Voor die extra paar huizen? Onze buurt mag toch wel een beetje ademruimte behouden?

  De haven en de Hogendijk zijn een pareltje waar de buurt terecht trots op is. Een historische plek, het oude Timmerrak, waar onze voorouders de houten schepen bouwden. Niets voor niets was een belangrijk thema van de buurtvisie destijds ‘Open De Zaan’, we wilden graag dat meer buurtgenoten, ook de minder daadkrachtigen, van dat water konden gaan genieten. Zie ook https://russischebuurt.wordpress.com/portfolio/zaan-bij-de-buurt/

  De plannen die er nu liggen doen echter het tegenovergestelde. Het worden drijvende woningen voor kapitaalkrachtigen, hoger en groter dan de huidige boten waarbij het ‘perceel’ met woningen ook nog eens flink wordt uitgebreid. Er is straks geen haven meer over, er rest slechts een woonwijk. Weg zicht over het water, weg nautische historie, weg havengevoel, weg ‘open de zaan’. Het is voor de buurt onvoorstelbaar dat de gemeente meegaat in deze afschuwelijke plannen.

  Zie https://russischebuurt.wordpress.com/portfolio/jachthaven-dukra/ voor details over deze plannen met een impressie van hoe straks (het zicht op) de haven vernietigd wordt en ook rondvaren niet meer mogelijk is op deze historische plek. Onvoorstelbaar! Ik las dat onze burgemeester de verbinding graag aan wil gaan met de bewoners. Tijdens ons Russische Buurtproject hebben wij dat jarenlang al geprobeerd maar is dat helaas faliekant mislukt. Laat de gemeente dan nu toch echt de daad bij het woord voegen en dit onzalige plan naar de prullenbak verwijzen. Wij willen dit niet!

 • Stella Schoen

  Eelco en Gert, hele goede onderbouwing van wat ons te wachten staat.
  Ik schrok op de bijeenkomst toen ik hoorde hoe hoog deze ‘woonschepen’ worden, en de impressie liegt er niet om. Het laatste stukje ongerepte historische Hogendijk op zo’n manier blokkeren, ongelooflijk.
  Kan mij niet voorstellen dat zoiets op goedkeuring kan rekenen van raad en b&w.

 • Tessa Berghouwer

  De conclusie van de Van Rossems in hun aflevering over Zaandam was wat mij betreft raak.

  De Zaan geeft ruimte. Geef mij de Zaan, dan kan ik de rest ook aan.

  Dat geldt ook voor de Voorzaan, ofwel het voormalige Timmerrak.

  Water geeft een buurt lucht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *