Weer naar de kapper, terrassen open, mondkapjes in het OV

Vanaf 11 mei mogen kappers weer aan het werk. Ook de Bieb mag weer open en sporten mag op 1,5 meter afstand.

Vanaf 1 juni gaan de middelbare scholen weer open en rijdt het OV met de normale dienstregeling. Reizigers moeten een mondkapje te dragen. Ook terrassen, bioscopen, theaters en café’s mogen – met strikte 1,5 meter-regels – weer open.

Als het aantal besmettingen weer toeneemt, kunnen versoepelingen weer worden teruggedraaid, zo zeiden premier Rutte en minister De Jonge gisteravond tijdens de persconferentie waarin de ‘routekaart’ uit de doeken werd gedaan.

De regels op een rijtje.

Per 11 mei:

 • Basisscholen en kinderopvang mogen weer open
 • Buiten sporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Geen wedstrijden, geen gezamenlijke kleedkamers of douches.
 • De meeste contactberoepen mogen uitgeoefend worden: rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.). Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd. Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.
 • Bibliotheken mogen open en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Per 1 juni:

 • In trein, bus en metro is het verplicht om ‘niet-medische’ mondkapjes te dragen. Het aantal plaatsen wordt beperkt.
 • Voortgezet onderwijs open
 • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden mogen open
 • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open voor maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand (bezoekers moeten reserveren)
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Per 15 juni kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) waarschijnlijk weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

1 juli:

 • Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open.
 • Het maximum aantal bezoekers voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen kan naan 100. Dit geldt ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

1 september:

 • Fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s kunnen open, sekswerkers mogen aan de slag.
 • Contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

Bij 25 verpleeghuizen waar geen besmetting is geconstateerd, wordt als experiment vanaf 11 mei onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker per verpleeghuisbewoner toegestaan. De bedoeling is dat de 25 zorgorganisaties volgende week bekend worden gemaakt.

Info van Rijksoverheid.nl:

regels corona 6 mei

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Prima zet maar restaurants wordt nog een dingetje..
  Tot 30 personen voorlopig, scheeelt nogal of je b.v. de Toog hier in Koog neemt ( vol ) of een v d Valk ( leeg ).
  Al met al geeft het de mensen lucht, psychologisch goed moment denk ik.

  • Jaap Meeuwsen

   [ update ]
   Las net wel bij de NOS ” over horeca moet nog definitief advies komen ”

   De aankondiging van het kabinet dat naar verwachting per 1 juni de horeca weer open kan, is nog niet wetenschappelijk beoordeeld door het Outbreak Management Team (OMT). Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM op vragen uit de Tweede Kamer. Het is dus een beleidsaankondiging van het kabinet waar het OMT ergens de komende weken nog een advies over gaat uitbrengen.

   Moeten we er dan van uitgaan dat dit soort beslissingen buiten het RIVM en OMT genomen worden ?

   Ook niks meer over die rare app gehoord. Ook maar laten vallen ( gelukkig ) ?

   Lijkt er op dat ze er toch een beetje rekening mee gaan houden dat het virus net als in het verleden binnen afzienbare tijd toch zachtjes in slaap zal vallen.

 • De Bieb is vanaf 11 mei inderdaad weer open, gelukkig! Voorlopig alleen voor lenen en inleveren, maar hopelijk snel ook weer voor kranten lezen en internetten. Zie de http://www.debieb.nl/weeropen voor actuele info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *