Weerstand tegen Zaanse Helden

Niet minder dan zeven mensen zullen vanavond bij het Zaanstad Beraad inspreken over het bestemmingsplan Zaanse Helden.

Al eerder werden bijna 30 bezwaren (zienswijzen) ingediend tegen het plan. Deze werden allemaal verworpen door Zaanstad. Een deel van de indieners zal vanavond hun bezwaren toelichten.

Het plan behelst ruim 700 woningen in de buurt van molen De Held Jozua in Westerwatering.

De bezwaren zijn:

 • Toename verkeersdrukte Houtveldweg en ontsluiting Westerwatering, De ontsluiting van de wijk is nu al belabberd volgens de bezwaarmakers: “ontsluiting van de wijk is (tijdens spits) alleen mogelijk via de zuidelijke richting van de Houtveldweg. De noordelijke ontsluiting is dan geblokkeerd en bemoeilijkt de bereikbaarheid en levert een toename van milieuvervuiling van vele andere wijken middels het omrijden.” In de plannnen ontbreekt het aan visie en infrastructuur voor ontsluiting van Westerwatering. Er wordt alleen iets gezegd over de ontsluiting van de nieuwe wijk De Zaanse Helden op de Houtveldweg”.
 • Er is een verkeerde inschatting van de parkeerbehoefte, die is veel te laag ingeschat via allerlei aannames.
 • De beoogde kinderopvang in het plan wordt niet gegarandeerd, de Gemeente moet verplicht worden alternatieven binnen de Westerwatering te garanderen.

De vergadering is vanavond (Pinksterdrie!) om 18.00 in het Stadhuis. Ook online te volgen.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Piet Davon

  Ja, daar gaan wij weer. Bouwen zonder infrastructureel plan en het probleem naar Westerkoog schuiven door naar de busbrug te verwijzen en doorgaand verkeer, met alle milieuvervuiling en verkeersonveiligheid, door een woonwijk te leiden. Nog meer, het is nu al veel te druk. Bouw toch eens een doorgang richting de Vincent van Goghstraat. Ben je van al het gezeur af.

  • Rienk Spiekstra

   Zoals ook uit bovenstaand stuk blijkt zijn het de bewoners van Westerwatering die zeggen dat het niet zonder opening van de Busbrug kan. Dat zegt de gemeente niet. Het kan zonder opening van de Busbrug ook worden gebouwd. Verkeer kan dan toch voldoende bij het plan komen. De wethouder zegt ook toe dat naar een ontsluiting richting Vincent van Goghweg wordt gekeken in het kader van een breder plan. Maar dat staat los van dit bouwplan.

  • Andre van Beveren

   Mee eens!! Suggereerde ik al in de jaren kort na het realiseren van de eerste bebouwing in de Westerwatering. Toen was er nog geenbusbrug.

 • Eline Kleibrink

  vergaderen op Pinksterdrie in de Zaanstreek? Ze pakken al onze tradities af, eerst Luilak en nu ook al Pinksterdrie. Zul je zien dat ze ons straks ook de midzomernachtviering gaan afpakken!

 • Rene berendse

  Probleem is op te lossen als er over de busbrud ontsloten wordt.
  Maar er zijn dwarsliggers die andere geen woonruimte gunnen. Ik wel maar een ander niet. Ben het wel eens dat de gemeente hier wat meer aan kan doen. Kan wat meer energie ingestoken worden. Jammer dat in nederland er altijd mensen zijn die overal op tegen zijn. Werkgelenheid en mensen die ook eens een woning krijgen. Ik heb begrepen dat er veel mensen uit de omgeving werkzaam zijn.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *