Weg met Zwarte Piet

Daar lig je dan met je goede gedrag: tussen het grofvuil aan de Zaandamse Rozengracht. We hopen dat je mag genieten van je pensioen. Een beetje rust zou fijn zijn.

Eelco Aartsen
Deel dit artikel:

19 reacties op Weg met Zwarte Piet

 1. Bas Sommeijer schreef:

  Ik vind het zielig, hij ligt daar zo in zijn eentje. Sinterklaas is nog geeneens in het land.

  • Kick van der Horst schreef:

   Hebben jullie ze gered? Ik zou ze zo geadopteerd hebben…volgens mij zaten ze altijd bij Buter in de etalage…..

 2. hans van loo schreef:

  Schuldig erfgoed schijnt dat opeens te zijn.

 3. Yvonne Valk schreef:

  Helemaal niet weg met Piet.
  Als het moet dan maar een referendum. Zag net dat een grijze Piet in Leeuwarden ook al niet mag van KOZP Wat is het volgende wat we MOETEN opgeven?

  • Anne Bijlstra schreef:

   Ik ben meer dan 30 jaar leerkracht geweest en heb altijd met veel plezier het Sinterklaasfeest gevierd. Ik heb de kinderen wel altijd geleerd dat “we” “ons allemaal” betekent. Als je weet dat sommige kinderen meer gepest worden vanwege hun kleur tijdens een feest, dan is het je taak als leerkracht daar iets aan te doen. Een feest is pas een echt een feest als alle kinderen zich daar prettig bij voelen. We geven niets op, maar maken er met z’n allen iets mooiers van.

   • Jurgen van den Broek schreef:

    Als iemand voor dik uitgescholden wordt, ga je ook niet alle fast food ketens sluiten. Als je voor rooie wordt uitgescholden ga je de kleur rood ook niet verbieden. Enz. Kinderen zijn af en toe meedogenloos tegen elkaar. Dat betekent niet dat je hiervoor de hele wereld moet veranderen.

 4. Fred Blijestein schreef:

  Nederland heeft alles al weggeven. Arm Nederland hoe zal de toekomst voor dit ooit zo mooie land er uitzien?

  • Ruud Verhallen schreef:

   Prima, lijkt mij zo..Fred..;-)

   • Nederland bestaat allang niet meer. Ben geboren in een mooi land in 1963,maar is nu niks moois of gaafs meer aan. Het is gedaan met Nederland

    • Marcel van Kampenhout schreef:

     Gelukkig zijn er nog ruim 200 andere landen voor jou beschikbaar. Ik noem slechts Hongarije en Polen in de EU en daarbuiten Iran, Turkije, Brazilië, Rusland, Saoedi-Arabië. Allemaal landen waar ze hun eigen cultuur veel beter bewaken. Goede reis en veel geluk daar

     • Kitty van Leeuwen schreef:

      Ik geloof in solidariteit en kansen voor iedereen. Maar ook ik voel mij sinds een paar jaar niet meer thuis in mijn land en in mijn stad Amsterdam. Juist omdat ik mijn normen en waarden van respect voor elkaar en gelijke rechten niet meer terug zie in de huidige samenleving. En dat heeft niets te maken met de dictaturen die u hier aanhaalt.

  • Marcel van Kampenhout schreef:

   Hihi, eerst heeft Nederland eeuwenlang over de hele wereld van alles ingepikt. Dan moeten we niet huilen, omdat we nu misschien daarvan eens wat moeten teruggeven.

 5. Ronald van Gorkum schreef:

  15 oktober.
  Zwarte Piet discussie is laat dit jaar

 6. Henk Visser schreef:

  Als we ons nu eens voorstellen dat Sinterklaas nooit Sinterklaas geweest zou zijn ZONDER zwarte pieten.
  Ik ben er vroeger zelf een geweest. Op de manege in Assendelft zuid. Sint feestje voor de ponyclub waar mijn nichtje lid van was. De toegeworpen peper heerlijkheden werden als projectielen uit een machinegeweer net zo snel weer geretourneerd. Na het afsminken waren de inslag kraters zichtbaar. Pony jeugd. Je kunt de noten beter aan de edele viervoeters voeren. Die zijn tenminste dankbaar. En geven niks om een zwarte of blanke toet. Ik vergeet nooit meer het getergde gekreun van mijn zwager (Sinterklaas). Het zal u niet verbazen als ik schrijf dat het hele kindervriend feestje voor ons toen ook al de laatste keer was. Eenmaal thuis vroeg ik mijn zwager: weet je nu wat discriminatie is? Ja, verzuchte hij diep. Trek nooit een rode mantel aan met een mijter op je kop in een zaal vol kinderen. Ik meende dat hij iets gemist had. Maar ach, wie geeft daar 40 jaar later nog om.

  • Yvonne Valk schreef:

   …iets met opvoeden te maken? Zelfs al zou de leeftijd iets hoger zijn op een ponyclub, dan nog moet je je gedragen. Punt.

   • Kitty van Leeuwen schreef:

    Laten we dicriminatie bestrijden en niet een volksfeest. Deze discussie maakt de verdeeldheid en polarisatie alleen maar erger in plaats van het echte probleem aan te pakken. Dit maakt mij zo verdrietig.

  • André van Beveren schreef:

   Beste Henk, Zwarte Piet is een uitvinding van de 19e eeuw. In verhalen over het Sint Nicolaasfeest in de 17e of 18e eeuw wordt niet gesproken over Zwarte Piet. Die bestond toen nog niet.

 7. Bas Sommeijer schreef:

  De container is opgehaald. Zwarte Piet is nu echt weg.

 8. Hans Kreuger schreef:

  Ga maar valentijn of haloween vieren, dat zijn de nieuwe gejatte tradities.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *