Weinig schot in Jacob Visterrein

In april 2015 wees de gemeenteraad een voorstel B&W af om woningbouw op het Jacob Visterrein toe te staan. Er zouden 10 woningen, waarvan één met vier woonlagen, moeten komen.

Wethouder Dennis Straat moest opnieuw in onderhandeling met de eigenaar om een oplossing te vinden waarbij het stukje aan het eind van de Zaanse Schans een meer ‘historische’ invulling zou moeten krijgen.

Uitbreiding van de vollopende Zaanse Schans zou een mogelijkheid zijn. Stichting De Oude Wolf, Zaan en Dijk en de De Zaanse Schans hadden zich eerder al sterk gemaakt voor zulke oplossingen. Een historische scheepswerf?

jacob vis

De plannen stuitten op weerstand bij de eigenaar Rito Holding, in handen van staal-miljonair Tom de Boer uit Heiloo. De Boer is eigenaar van Roto in Uitgeest, een groep bedrijven in staal waaronder De Boer Staal. Het vermogen van De Boer wordt op € 75 miljoen geschat.

Rito Holding dreigde om een fabriekshal op het stukje land aan de Kalverringdijk te zetten en verstrekte tijdens de procedure onjuiste informatie aan de gemeente. Dit waren de plannen van Rito:

jacob vis types

De gemeente kreeg de opdracht om in april 2016 met een bestemmingsplan te komen met

“woningbouw passend in het beeld van de Zaanse Schans” en “een overloop mogelijk maken van de Zaanse Schans om de bezoekers van de Zaanse Schans beter te kunnen spreiden.”

Dat gaat dus niet lukken. De gemeente heeft gesproken met de eigenaar van de grond, zijn advocaat, Stichting De Oude Wolf, Stichting Zaan en Dijk en Stichting de Zaanse Schans. Rito Holding houdt vast aan woningbouw op het terrein. Alle andere opties leveren te weinig op:

Tussen het plan van stichting Zaan en Dijk en het plan van de eigenaar zit een groot financieel verschil.

Er wordt nog steeds gepraat, maar en komt geen nieuw bestemmingsplan op korte termijn:

Naar verwachting zal het niet lukken om vóór maart 2016 overeenstemming te bereiken tussen partijen over de gemeenschappelijke uitgangspunten, randvoorwaarden en een plan voor het terrein te maken.

Alle artikelen over het bouwen op het Jacob Visterrein vind u hier.

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *