Wel ‘buitenevenementen’ op Hemkade

De gemeenteraad van Zaanstad heeft een eerder besluit teruggedraaid waardoor de North Sea Venue (NSV) op de Hemkade nu wel openlucht dancefeesten mag organiseren. Van de raad mag dat maximaal vier keer per jaar.

Het besluit had niet alleen veel voeten in de aarde maar zorgde ook voor scherpe tegenstellingen binnen de raad en waarschijnlijk tot juridische procedures.

Eerder dit jaar stak de raad nog een stokje voor het organiseren van dergelijke evenementen, op voorstel van Democratisch Zaanstad (DZ). Maar bij die vergadering was de PVV (3 zetels) niet aanwezig, de partij had gecheckt of er wat belangrijks op de agenda stond en geconcludeerd dat ze wel weg konden blijven. Daarnaast wisselde de POV (4 zetels) van positie zodat er plots een meerderheid voor feesten was. Maar het besluit was al genomen en het terugdraaien van een besluit is een ongemakkelijke keuze.

Bij de behandeling van de zaak in het Zaanstad Beraad stonden de verhoudingen op scherp. En dat werd er gisteravond niet beter op. Er was geen debat waardoor de partijen via stemverklaringen elkaar te lijf gingen.

Jos Kerkhoven (DZ) noemde het terugdraaien “onrechtmatig, een ernstige misser, en geheel tegen de geldende wetgeving in”. Marianne de Boer (LZ) en Melchior Mattens (PvdD) sloten zich daarbij aan. Romkje Mathkor (GL) “betreurde ten zeerste” dat het raadsbesluit werd ingetrokken. Patrick Zoomermeijer (SP) haalde uit richting PVV en POV:

“Als raadsfracties aangeven ‘we hadden de consequenties niet overzien’ dan zegt dat heel wat over die raadsleden en dat sommige partijen 180 graden zijn gedraaid is voor ons onnavolgbaar.”

Ballistic Rave

Bij de aanvang van het debat had burgemeester Hamming de PVV (zonder die partij met name te noemen) erop gewezen dat raadsbesluiten “met grote zorgvuldigheid” moeten worden genomen en dat terugkomen op genomen besluiten ongewenst was. Peter van Haasen van de PVV zat er niet mee: “wij zijn blij dat we deze fout kunnen herstellen”.

Het besluit werd dus teruggedraaid, behalve DZ, LZ, PvdD, GL en SP stemde ook D66 tegen. (terugkijken kan hier, vanaf ongeveer 15 minuten)

De familie Groen, de voornaamste tegenstrevers van Ivar Moens van de NSV, hebben eerder tegen dit soort evenementen bezwaren ingediend en om handhaving gevraagd. Ze betogen dat de feesten in feite illegaal zijn omdat ze in strijd met het bestemmingsplan zijn en er nooit een omgevingsvergunning voor is afgegeven.

Ook de opmerking van Kerkhoven over de onrechtmatigheid van het besluit doet vermoeden dat het nog wel eens een staartje zou kunnen hebben. Een deel van de evenementen is overigens al uitgeweken naar het Hemburgterrein. Op zaterdag 24 augustus is daar vanaf 23.00 uur ‘Ballistic Rave’.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • A. te Nooye Leijne

    Wanneer en hoe laat wordt op het Hembrugterrein het nieuwe poppodium geopend? Bij het station mocht hij niet, grote fout, maar op het Hembrugterrein zou hij dan wel komen. #nooitmeerietsvanvernomen

    Of is dat geld voor dit gebouw gebruikt om de internationale school binnen te halen?

    #onbetrouwbaarbestuur, dat lees je in dit bericht ook. Deze bestuurders komen wanneer het ze uitkomt. #stemzeweg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *