Het begon met een foto van de hoek Dam – Czaar Peterstraat. Daar werd eind januari gewerkt. Niet zo bijzonder, behalve dan, dat dit stukje centrum al jaren braak lag.

Eén van de eigenaren, Erik de Visser, meldde zich met een reactie onder het artikel. Er waren wel degelijk plannen, maar van de werkzaamheden wist hij niks.

De Visser is onder meer oprichter en mede-eigenaar van Tourism Group International, het moederbedrijf van onder andere Tours & Tickets en Lovers rondvaarten in Amsterdam. Daarnaast is hij als oprichter en mede-eigenaar betrokken bij andere bedrijven die vooral in de toeristische sector actief zijn. De Visser:

“Wij hebben dit stuk grond gekocht om hier een boutique hotel neer te zetten. Wij dachten dat dit een mooi plan was en ook zeker niet slecht voor Zaandam en het plein.”

Appartementen

De Visser zegt gevraagd te zijn door een horecaondernemer op het plein, omdat dit stuk grond een doorn in het oog was van diverse ondernemers.

“Het heeft ons bijna 2 jaar geduurd om in de buurt van een bouwaanvraag te komen. (…) Helaas heeft de corona crisis ons zo hard geraakt dat we deze plannen niet meer uit kunnen voeren. We zijn nu in gesprek met de gemeente om hier appartementen te gaan bouwen, maar dat gaat helaas ook weer een lang traject worden.”

Van de werkzaamheden “weten wij als grondeigenaren niks”. De Visser heeft het terrein twee jaar geleden gekocht en is meteen begonnen met het maken van plannen voor een hotel.

“Door heel veel vertraging bij de gemeente en door de boom die moest blijven staan heeft het zolang geduurd. De crisis geeft weinig perspectief voor de nabije toekomst om daar een hotel te ontwikkelen, dus daarom zitten we nu in een transformatie naar appartementen met een horecagelegenheid in de plint.”

Volgens de nieuwe eigenaren wordt dit plan “door de gemeente omarmd” maar omdat het nieuwe plannen zijn, moet het hele traject van alle vergunningen worden doorlopen, dat gaat ook om de parkeerplekken:

“Aan ons zal het in ieder geval niet liggen om dit braakliggende stuk grond weer te ontwikkelen tot iets moois.”

Aannemer

Bij de gemeente Zaanstad weten ze aanvankelijk ook niks van werkzaamheden en ook kunnen ze geen informatie verschaffen over de plannen voor hotel of appartementen. Maar na enig zoeken blijkt het werk (egaliseren, aanbrengen van bouwplaten en het inrichten als opslagplaats voor straatstenen) te maken te hebben met werkzaamheden in de Russische buurt:

“Er heeft helaas vooraf geen afstemming plaats gevonden met de eigenaar van het terrein. Dit had wel gemoeten. De stenen staan hier tijdelijk om gebruikt te worden voor de inrichting van de Hogendijk. De aannemer zal de stenen weghalen voor het einde van deze week. Wij zullen alsnog contact zoeken met de eigenaar van het terrein.”

‘Rotte kies’

De Visser reageerde niet alleen om helderheid over de plannen te verschaffen en aan te geven dat de werkzaamheden hem onbekend waren, ook stoorde hij zich aan het commentaar van Albert Groothuizen onder het artikel die stelde dat “De particuliere eigenaren gaan voor de hoofdprijs, liever dan iets toevoegen aan de stad. Dat is meer dan jammer en geeft weinig hoop op een invulling in de toekomst.”

We belden Groothuizen. Het bleek niet te gaan over de huidige maar over de vorige eigenaren, de erfgenamen van brandstofhandelaar Kok die het tankstation exploiteerde: “de erfgenamen wilden elke keer een ton meer meer dan er geboden werd, daarom ketste het elke keer af en bleef het terrein braak liggen”. Groothuizen noemt de plek een ‘rotte kies’.

Hieronder foto’s van plek, de boom, de stenen, de rijplaten, het oude tankstation en de snackbar die er zaten.

Tankstation Waagmeester-Kok. De gesloten snackbar Czaar Peter, eerder bakker Noomen (Gemeentearchief Zaanstad), jaartal onbekend
Tankstation Kok (2001), foto: Wim de Jong (Gemeentearchief Zaanstad)
De boom die behouden moet blijven (foto De Orkaan)
De straatstenen die de aannemer en (ongevraagd) parkeerde (foto De Orkaan)
Werkzaamheden eind januari (foto De Orkaan)
Rijplaten (foto De Orkaan)