Wel kanonskogels, geen Wormerveerder Schans…

Geen resten van De Wormerveerder Schans maar wel ‘kleine kanonskogels’. Een vondst die waarschijnlijk uit de Tachtigjarige Oorlog stamt.

Dat was de opbrengst van archeologisch onderzoek aan het Noordeinde. Onderzoek dat voor de bouw van het nieuwbouwproject op die plaats moest zijn afgerond.

Op deze plek aan het Noordeinde komt een nieuwbouwproject van meer dan 70 woningen en de nieuwe Toermalijnschool. De bezwaren zijn nog niet allemaal afgewikkeld. Wanneer er precies gebouwd wordt is nog onbekend.

Op het terrein was vroeger machinefabriek en constructiewerkplaats Klinkenberg gevestigd. Daarvoor stonden er volgens stadsarcheoloog Piet Kleij tot in de jaren vijftig nog huizen. Van het buurtje is nu het een en ander teruggevonden:

“Er zijn funderingsresten van 17e, 18e en 19e eeuwse huizen gevonden, de resten van het stratenpatroon. We hoopten ook delen van de Wormerveerder Schans te vinden. Maar Klinkenberg heeft op die plek een enorm gat gegraven en daar van alles gedumpt. Wel zijn er kleine kanonskogels gevonden, waarschijnlijk uit de Tachtigjarige Oorlog.”

Pinksterdrie

De Wormerveerder Schans zou het schouwspel zijn geweest van de beslissende Zaanse slag in de Tachtigjarig Oorlog waarbij de Spanjaarden belet werd de Zaan over te steken om het oostelijke deel onder hun gezag te brengen. Zaanwiki:

“Op eerste en tweede Pinksterdag 1574 sneuvelden er op de Zaan en de Wormer en Wormerveerse oevers 1100 man aan Spaanse kant, de overigen vluchtten. Aan het eind van de gevechten kwam het bericht dat ook een op Purmerend ingezette aanval was afgeslagen. De volgende dag werd in de oostelijke Zaanstreek feestelijk gevierd. De vlaggen gingen in top. Pinksteren werd als het ware met een feestdag verlengd. Dat is sindsdien zo gebleven.”

Klik op de foto voor een grotere versie.

PS De kogel in de bovenste foto hebben we er vakkundig ingeshopt… hieronder het origineel…

En hier weer een die lustig bewerkt is (zoek de verschillen):

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *