Wel of niet met Sint Maarten langs de deur?

Na de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft nu ook de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland opgeroepen om met Sint Maarten niet langs de deuren te gaan.

In ‘onze’ Veilheidsregio Zaanstreek Waterland is zo’n advies niet gegeven, maar in Wormerland is al wel opgeroepen Sint Maarten ’thuis’ te vieren.

Zaanstad en Oostzaan hebben zo’n oproep niet gedaan. Burgemeester Hamming zei tegen De Orkaan dat hij zelf wel ging uitdelen, maar alles volgens strenge regels.

____________________

Let op: De Orkaan Junior organiseert een leuke lampionnenwedstrijd. Mail een foto van jou met je lampion naar deorkaan@gmail.com

____________________

Wormerland

Burgemeester Michel van Wormerland stelt dat na overleg met de scholen de gemeente een dringend beroep doet om Sint Maarten thuis te vieren:

“Wel of niet deelnemen is een eigen verantwoordelijkheid van ouders. Desalniettemin vraag ik inwoners begrip te hebben voor de situatie en Sint Maarten dit jaar thuis te vieren. Hoe ongelooflijk jammer ik dit ook vind, de realiteit vraagt ons om op dit moment zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten.”

Sint Maarten is geen evenement, verbieden kan dus niet volgens Wormerland:

“Mocht u toch de straat opgaan met uw kinderen, dan vraag ik om zich te houden aan de coronaregels en te respecteren dat er mensen zijn die, vanwege de huidige omstandigheden, de deur niet open doen.”

Oostzaan

Sint Maarten mag in Oostzaan. Burgemeester Rob Meerhof:

“Ja, iedereen mag Sint Maarten vieren in Oostzaan, maar houd je aan de regels en geldende adviezen als je langs de deuren gaat.

En respecteer inwoners die vanwege de corona-pandemie niet willen meedoen. We willen iedereen op het hart drukken dat de viering wel verantwoord moet worden gevierd.”

Amsterdam

Op de website van de gemeente Amsterdam wordt ook opgeroepen niet langs de huizen te gaan:

“zingend langs de huizen met een lampion om snoep te scoren? Nee, dit jaar even niet. Hopelijk wel weer volgend jaar. Het aantal coronabesmettingen in de regio Amsterdam-Amstelland neemt nog steeds toe. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland roept op om Sint-Maarten niet op straat te vieren.”

VVD-fractievoorzitter Stephanie Onclin vindt de Amsterdamse oplossing maar niks (vooral de ‘spruitjes’-suggestie).

Noord-Holland Noord

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (kop van Noord-Holland) geeft na na overleg van het Regionaal Beleidsteam op 22 oktober al het dringende advies om de viering van Sint-Maarten niet door te laten gaan. 

Het risiconiveau van onze regio is vandaag gestegen van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’. Daarom is het dringende advies van de veiligheidsregio geen Sint-Maarten te vieren. Ouders hebben een eigen verantwoordelijkheid om de afweging te maken of ze op 11 november wel of niet hun kinderen langs de deuren laten gaan, maar het wordt sterk afgeraden om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Door aan je eigen voordeur een liedje te zingen….. gekker moet het toch niet worden. Wordt hoog tijd dat dit hysterische gedoe een keer ophoud.
  Laat de kinderen lekker lopen en ouders …. houdt een beetje afstand tot elkaar.

 • Fred Blijestein

  Hoe erger kan het worden met die wortelsapdrinkende, geitenwollen sokken dragende types. Wanneer zijn wij van die terreur van dat soort af. Voor je eigen deur gaan zingen en dan als beloning een spruitje krijgen? Goed gezongen kind. hier pak aan een spruitje voor je. Hoe ver staan diegenen die dit verzinnen van de realiteit af???

  • Bas Sommeijer

   Wat jammer dat spruitjes zo in een verdomhoekje komen, ze zijn zo lekker. Tuinbonen die zijn pas vies!
   Maar hoeveel spruitjes/mandarijntjes heb jij vroeger in je tasje gehad? Ik heb een super gelukkige jeugd gehad. Ik had altijd meer snoep dan mandarijntjes in mijn tas, ieder jaar weer!

   • Kick van der Horst

    Nou, tuinbonen met spekjes…hmmm!
    Als kind lustte ik ook geen mandarijntjes, maar die bewaarde ik voor mijn moeder, die vond ze heerlijk. En snoep was er genoeg. Weet je wat je bijna niet meer krijgt: taaitaai..wie lust dat nog?

 • Peter Schaap

  -bij ons slechts spruitjes- staat er bij ons op de voordeur.
  Weliswaar in hoofdletters maar dat mag niet.

 • Kick van der Horst

  Tja, als ze alleen handje-bij doen is een spruitje natuurlijk wel een passende beloning…

  Maar zonder gekheid. We zetten een tafel pal voor de voordeur, vragen ouders uit de voortuin te blijven, doen een scherm voor het hoofd en zetten het geheime wapen in: een visnetje met een lange steel.

  Dat handjevol kinders dat hier doorgaans aan de deur komt gaan we niet teleurstellen. Daar hebben we dus gewoon een lekker snoepje voor.

  En volgend jaar is hopelijk het straatje verderop weer versierd en kunnen we deze vrolijke traditie vieren zoals het hoort.

 • Berry van Halderen

  Tafeltje bij de deur, verpakte snoepjes, het is in de buitenlucht met de minst kwetsbare groep, de kleintjes. Kan prima, ook volgens de virologen en intensivisten, maar ja, die hebben er verstand van, dus dat telt niet meer.

  Wij, en vele andere ouders, laten ze gewoon lopen met wat afstand houden.
  Dit is verantwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *