Wel voorkeurstemmen maar geen meerderheid voor vrouwen in Wormerland

In Zaanstad en Oostzaan hebben de vrouwen een meerderheid in de raad gekregen. Maar Wormerland blijft een mannen-bolwerk: in de huidige raad (17 zetels) zitten 6 vrouwen. In de nieuwe raad maar 5.

Vrouwen die op de lijst stonden, kregen wel veel voorstemmen, maar dat leidde niet tot verschuivingen omdat die vrouwen al op verkiesbare plekken stonden.

Boven een foto van het Twitter-account van VVD-wethouder Rob Berkhout van een VVD-bestuursvergadering waarbij de dominantie van mannen duidelijk wordt. Eén van de 4 VVD-raadsleden is vrouw. Bij de POV gaat het om 1 van de 5. CDA (2 zetels) en D66 (1) bestaan geheel uit mannen. De uitzondering is GroenLinks waar vrouwen in de meerderheid zijn: 2 van de 3.

Dat kan veranderen als één of meer raadsleden opschuiven naar een wethouderspost. Bij alle partijen (behalve bij POV) is de eerstvolgende kandidaat man. (verhaal gaat door onder grafiek)

De POV komt met 5 leden in de raad: Gianni Hoovenstat, Maarten Haalboom, Alie Smit-de Ridder, Jacco Hendriks en Klaas Luttik. Alie Smit-de Ridder haalde 294 stemmen, genoeg voor een voorkeurszetel.

De VVD krijgt 4 raadsleden: Rolf van Wanrooij, Yvonne de Boer-Kocx, Martijn Doorenbos en Gerard Rozemeijer. Wethouder Rob Berkhout stond 6e maar haalde de drempel voor voorkeurstemmen (216) niet. Yvonne de Boer-Kocx deed dat wel

Bij GroenLinks komen Karen Schoonheim, Elly Fens en Remco Doorn in de raad. Wethouder Harold Halewijn (5e) haalde 160 stemmen, te weinig voor een voorkeurszetel. Elly Fens (261 stemmen) haalde de drempel wel.

Jeroen Schalkwijk (nu wethouder) en Leroy Meerhoff vormen de CDA-fractie.

Bij de PvdA zijn de gekozen raadsleden Kees Kindt en Monique Klootwijk. Wethouder Kees van Waaijen (11e) haalde 56 stemmen. Monique Klootwijk scoorde er 232 (genoeg voor voorkeurszetel).

Bij D66 moet Hans Kramer het (opnieuw) alleen doen.

De opkomst in Wormerland was 55,5 procent.

Op dinsdag 29 maart wordt afscheid van de huidige raad genomen, op woensdag 30 maart wordt de nieuwe raad geïnstalleerd, de vergaderingen beginnen om 20.00 uur.

Onder de verschuivingen sinds 2014. De VVD-GL-PvdA-CDA coalitie houdt de meerderheid. Maar de POV zal als grootste partij (“de kiezer heeft gesproken”) de dans bij de (in)formatie moeten leiden.

Lees ook:


Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *