Westerwatering wil eind aan verkamering

Het opsplitsen van een woning om die vervolgens als losse kamers te gaan verhuren, is in Zaanstad aan banden gelegd. Bij de 85 procent van de woningen is dat niet meer mogelijk volgens de nieuwe regeling die per 1 april is ingegaan. In Poelenburg, Peldersveld, Zaandam Zuid en de Russische Buurt is opsplitsing zelfs helemaal verboden. Eigenaren moeten bovendien een ‘omzettingsvergunning‘ hebben.

Maar ook in andere wijken is verkamering een probleem. Afgelopen donderdag sprak Vincent Bodifee, bewoner van Zaanse eilanden, namens diverse bewoners uit Nieuw West (Westerwatering) en de belangenvereniging Westerwatering Houtwerf in bij de raad. Hij vindt dat ook Westerwatering bedreigd wordt door verkamering, en bovendien zou Zaanstad niet handhaven op haar eigen regels. Hier de belangrijkste passages uit zijn inspraak:

De hele tekst is hier te lezen en de inspraak is hier nog eens te bekijken. Ook vorig jaar protesteerden bewoners van Westerwatering tegen verkamering.


“Er is een steeds groter wordende ongerustheid in de wijk over dit onderwerp en reeds zijn de bewoners van een hele straat in bezwaar gegaan tegen een vergunningsaanvraag voor woningsplitsing op de Zaanse Eilanden. Het sentiment in de wijk is dan ook heel helder. Verkamering en woningsplitsing moet gewoon stoppen!

Ik vraag de gemeenteraad om in de wijk Nieuw West ook op te nemen als wijk waarbij een omzettingsvergunning voor woningsplitsing en verkamering niet mogelijk is en dus ook geen vergunningen worden verleend aan nieuwe verhuurders. Deze regeling geldt al voor andere wijken. De wijk Nieuw West is aantrekkelijk gelegen voor huisjesmelkers i.v.m. centrumlocatie en NS-station in de nabijheid.

Er zijn 5 gronden waarop een vergunning kan worden afgewezen zoals bepaald in de huisvestingsverordening per 1 april 2021. Een daarvan is overschrijding van het maximum van 4 huurders per woning en een andere betreft dat bij grondgebonden woningen binnen een straal van 100 meter geen andere vergunning ma zijn verleend. Vraag: Waarom wordt wel afgewezen op het eerste punt en niet op het tweede? Zo zijn er vergunningen afgegeven aan verhuurders die niet voldeden aan deze tweede grond.

Woningsplitsing draagt bij aan zo’n beetje alle overlastvormen die je kan bedenken. De verloedering is toegenomen in de wijk. Tuinen worden niet onderhouden, tuinfeesten op ongewenste tijden (lees: geluidsoverlast), de parkeerdruk die al hoog is is toegenomen en afvaldumping rondom ondergrondse stortcontainers. Maar bijvoorbeeld ook als het gaat om brandveiligheid. Kortom: er is geen enkel positief argument te noemen t.a.v. de leefbaarheid.

Er is in vrijwel alle gevallen sprake van arbeidsmigranten die komen en gaan en geen enkele binding hebben met de wijk, de straat en de buren. Kortom, wat is hier de meerwaarde van voor de wijk?

Het algemeen belang zou moeten prevaleren boven het individueel belang van een huisjesmelker die geld wilt verdienen ten koste van het welzijn in de wijk.

De gemeente creëert nog steeds mogelijkheden om verkamering mogelijk te maken. De gemeente spreekt hier over onwenselijke en wenselijke varianten. De wenselijke variant betreft verkamering aan studenten en senioren. Vraag die ik hierbij heb is: Welke feitelijke informatie is er beschikbaar om aan te tonen dat er sprake is van gewenste varianten in Nieuw West of laat ik de vraag anders stellen: Vindt U dat er sprake is van gewenste varianten van verkamering en woningsplitsing in de wijk Nieuw West?

Vincent Bodifee

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Gewoon helemaal nergens in Zaanstad. Het is net een olievlek dan gaan ze naar Wormerveer, Krommenie enz. Je zal er maar naast wonen.

 • Dirk Marinus Sr.

  Het zakkenvullersgilde beraamt zich alweer over nieuwe trucs voor hun verdienmodel…

 • Jan Oskam

  Zaanstad zou ook snel woonplicht kunnen invoeren. Veel gemeenten hebben dit snel geregeld. Nu zaanstad nog

 • Natuurlijk mag verkamering dikwijls niet, om allerlei redenen. Ik heb begin dit jaar al een melding gemaakt van zo’n geval naast mij…alleen ontvangstbevestiging ontvangen, maar vervolgens gebeurt er helemaal niets. Er is m.i. sprake van een veiligheids issue (koken op meerdere etages) maar schijnt niet belangrijk te zijn.

 • André van klaveren

  Inderdaad er wordt niet op gehandhaafd
  Bij het bezwaarschrift voor de aanvraag van Wals 23
  En dat deze binnen 100 meter lag van Ouverture 15
  Kwam als antwoord van de gemeente dat Ouverture 15 geen vergunning is afgegeven voor verkamering
  En ze zouden gaan inspecteren maar na een maand nog actie gezien

 • Fred Blijestein

  Waarom duurt het zo lang voordat er eens maatregelen getroffen gaan worden? Het probleem is bekend, doe toch eens wat. Als je naast zo’n “verkamerd,” huis woont wordt je gek en tevens gek van frustratie omdat de gemeente niets doet.

 • Jonathan Romans

  Vincent Bodifee, altijd goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *