Het nieuws zat een beetje verstopt aan het eind van het interview in het Dagblad Zaanstreek, maar wethouder Addy Verschuren zei het letterlijk: “dat fietspad komt er.”

Het fietspad in kwestie is de lang beloofde Slinger-Buiging-fietsroute die oost- en west-Zaandam met elkaar moet verbinden. De fietsverbinding langs de Primark staat al 12 jaar op de agenda maar de realisatie wordt steeds uitgesteld.

Eerst was – en is – er het gedoe rondom de bouw van het Figaro-complex aan de zuidkant van het station. Daar moet het fietspad langs komen maar de NS en de gemeente konden het niet eens worden over het complex. Uiteindelijk haalde gemeente bakzeil, de NS bouwt niet, maar de gemeente wil er het cultuurcluster laten realiseren.

Vorige maand ontstond er een nieuwe hobbel toen de ontwikkelaar van de Saentower vraagtekens plaatste bij het fietspad (waarschijnlijk betekent dat men het weigert uit te voeren of meer geld wil). Door het fietspad zouden er problemen kunnen ontstaan bij de ingang van de parkeergarage. Verschuren zegt dat de situatie “wordt onderzocht” maar dat de gemeente voet bij stuk houdt: “dat fietspad komt er.”

Verschuren had trouwens nog een nieuwtje: in de nu nog leegstaande kiosk aan de kop van de Gedempte Gracht komt een vishandel.