Wie maakte deze “eerste” Coentunnelfoto?

Het Gemeentearchief Zaanstad doet dit jaar weer mee aan de landelijke verkiezing ‘Stuk van het jaar’ met een foto van het ‘begin’ van de Coentunnel.

Het thema is ‘grenzen’. De Coentunnel slechtte de grens tussen Zaandam en Amsterdam. Tot 1966 was het Noordzeekanaal immers een grote barrière voor het wegverkeer.

Jarenlang was er discussie tussen de gemeentes Zaandam en Amsterdam over de plaats van de tunnel en de bijbehorende weg (ten oosten of ten westen van Zaandam) en over welke tunnel prioriteit had: de Coentunnel of de IJtunnel (of een Hemtunnel?). De Coentunnel werd in 1966 – dit jaar 50 jaar geleden – geopend.

Symbool voor de moeizame aanleg is een foto, gemaakt halverwege de jaren ’50, van een bordje met de naam ‘Coentunnel’ middenin de Achtersluispolder tussen Zaandam en Amsterdam. Op deze plek zou in 1966 één van ’s lands bekendste verkeerstunnels verrijzen.

Maar wie maakte de foto? De foto is onderdeel van de fotocollectie van het Gemeentearchief Zaanstad. De fotograaf is onbekend. Wie meer informatie over de foto of fotograaf heeft, kan zich melden bij het Gemeentearchief Zaanstad.

archiefzaanstad-stukvhjaar-2016

Vindt u ook dat deze foto archiefstuk van het jaar moet worden? Vanaf 1 oktober kunt u op de website www.stukvanhetjaar.nl uw stem uit brengen. Stemmen kan de hele maand oktober, de Maand van de Geschiedenis.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Een bezoeker maakte ons er – terecht – op attent dat de Coentunnelweg helemaal niet door de Achtersluispolder is aangelegd, maar door de (naastgelegen) Noorder IJ-Polder. Ook betwijfelde hij of de fabriek, die zichtbaar is boven het bordje, wel De Vrede is. Wie kan ons meer duidelijkheid verschaffen over de locatie van het bordje??

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *