Wie wordt de nieuwe burgemeester?

Per 1 oktober vertrekt burgemeester Geke Faber. De procedure voor een nieuwe burgemeester is al begonnen met het maken van een profielschets.

Maar woensdag begint het echt, dan wordt vanuit de raad een “vertrouwenscommissie” benoemd die zich nadrukkelijk met de nieuwe kandidaat zal bezighouden.

De profielschets van de nieuwe burgemeester bevat weinig verrassend. Inwoners van Zaanstad mochten zich uitspreken over de nieuwe eerste burger. Ruim 1500 mensen vulden een enquête in, de meest gewenste eigenschappen:

 • de nieuwe burgemeester moet betrokken zijn bij de stad, inwoners en ondernemers
 • de nieuwe burgemeester moet daadkrachtig en besluitvaardig zijn en het hoofd koel houden wanneer dat nodig is
 • de nieuwe burgemeester is vaak in de samenleving aanwezig en zichtbaar voor iedereen.

Dat gaat natuurlijk over iedereen en niemand, het omgekeerde, dat zou pas origineel zijn:

een afstandelijke, slappe en onzichtbare burgemeester die regelmatig in paniek raakt en liever de deur niet uitkomt.

Het is allemaal maar poppenkast, maar dat geldt niet voor de “vertrouwenscommissie
burgemeestersvacature”. Die bestaat uit acht raadsleden en:

“heeft tot taak de geschiktheid van kandidaten voor het ambt van burgemeester van de gemeente Zaanstad vast te stellen en haar opvattingen daarover schriftelijk en gemotiveerd ter kennis te brengen van de gemeenteraad en de Commissaris.

De vertrouwenscommissie voert daartoe gesprekken met de door de Commissaris van de Koning in overleg met de vertrouwenscommissie geselecteerde kandidaten.”

Woensdag 20 april om 20:00 begint de vergadering waarin die commissie wordt samengesteld, wij verwachten vuurwerk in de raad: wie mag erin en wie niet?

Foto van de site van de Provincie Noordholland toen de burgemeester van Haarlemmermeer en Zaanstad tijdelijk van stoel wisselden, de man met de bloemen is de commissaris van Koning, Johan Remkes, hij is er woensdag ook bij.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Willemsen

  Waarom toch altijd een burgermeester. Beleg de taken van een burgermeester bij wethouders en maak gebruik (inhuren) van een professionele debatleider voor de debatten.

 • Mulder

  De burgemeester komt uit Zaanstad en woont in Zaanstad in een Ambtelijke burgemeesterwoning en de gemeentesecretaris woont er naast de raadsecretaris ook en de wethouders eveneens. Wordt toch nog gezellig.
  Eindelijk.

  • Boon

   Eigenlijk interesseert het me niet of B&W in Zaanstad wonen, wat veel belangrijker voor de leefbaarheid zou zijn is dat de echelons die daar onder opereren in deze gemeente moeten wonen. Die krijgen dan hun eigen maatregelen voor de kiezen. Is het niet zelf dan wel via de sportvelden.

  • Flip

   Zaanstad heeft geen ambtswoning, de nieuwe burgermeester moet gewoon zelf een huis zoeken in de gemeente.

 • Frits Krom

  Hopelijk wordt er niet te vroeg “geklankbord” …. 😉

 • Je zou toch verwachten dat een stad met een ‘parttime naam’ een brgmstr zoekt

 • Gerrit

  Ik mis van alles in de profielschets! Transparantie eerlijkheid, iemand die ook haar huichelachtige ambtenaren aanpakt die stelen,of hen die stelen de hand boven het hoofd houden,valsheid in geschrifte plegen,en die dus niet van de ene naar de andere leidinggevende functie overplaatst, gewoon licht aan bij de Coentunnel en weg wezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *