William Pontbrug t/m woensdag onder toezicht

De brugwachters die fiets- en voetgangersbrug naar het William Ponteiland (Het Eiland) in de gaten houden, zullen dat zeker t/m komende woensdag doen.

Zondag 1 mei raakte een zeilschip beschadigd toen de brug naar beneden ging terwijl de boot nog onder de brug lag.

Hoe het ongeluk precies is gebeurd, is niet duidelijk. Er zijn weliswaar camera’s bij de brug maar die streamen alleen live, er kan dus niet worden teruggekeken naar wat zich heeft afgespeeld. Of de brugwachters op de Wilhelminasluis het voorval hebben gezien is onduidelijk.

Eén versie is dat de boot dwars is komen te liggen voor de brug en daarom pas na verloop van tijd onder de brug terecht kwam die op dat moment al naar beneden ging.

De brug naar het Eiland wordt op een andere manier geopend dan de andere bruggen die in Zaanstad op afstand worden bediend. Aan weerszijden van de brug zijn elektronische ‘ogen’ die waarnemen of er een schip nadert dat te hoog is voor de brug (ruim 3 meter). Als dat het geval is, gaan de waarschuwingslichten aan, gaan de bomen naar beneden en gaat de brug open. Onder de brug zitten ook vier elektronische ogen die de doorgang monitoren. De brug wordt dus niet “op afstand bediend”. Brugwachters kunnen wel meekijken.

Er is een grote gevoeligheid ten opzichte van brugongelukken na het dodelijke ongeval bij de Den Uylbrug. De brugwachters die nu in een hokje naast de brug bivakkeren, bedienen de brug dus niet, ze zitten daar om een oogje in het zeil te houden. Ze zitten er van 8:00 tot 22:00, dus twee brugwachters per dag.

pontbrug

Tijdelijk onderkomen brugwachters, camera’s op de brug.

De brug is al jaren een ‘spookbrug’ die met enige regelmaat niet naar beneden wil, of ook wel eens omhoog gaat zonder dat er een te hoog schip onderdoor vaart. Bij de bouw had men ook voor een eenvoudige oplossing kunnen kiezen als een met de hand bediende knop die de brug opent of de brugwachter op afstand waarschuwt. Dit wordt bijvoorbeeld in Friesland vaak toegepast. De elektronische oplossing lijkt gevoelig voor storingen. Ook is het mogelijk het elektronische oog te misleiden door er een voorwerp voor te houden.

POV, DZ en SP willen de veiligheid van de Zaanse bruggen versneld op de raadsagenda.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • dirk

  De minst gebruikte brug, voor zowel scheeps-als wegverkeer wordt bemand…..?
  “zeker t/m komende woensdag” en wat is er dan veranderd….?….Ik haak af !

  • Broekjevol de 3e

   Dus veiligheid is alleen belangrijk wanneer een brug vaker open en dicht gaat dan de minst draaiende?
   Wanneer ze de brug enkele dagen in de gaten houden kunnen ze toch eventuele storingen vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *