Willis tegen nieuwe brug over Nauernasche Vaart

Bewoners van Plan Willis in Krommenie zien niks in een nieuwe brug over Nauernasche Vaart zoals die is voorgesteld in het Zaans Mobiliteitsplan.

Volgens hen zal dat tot meer (sluip)verkeer door Krommenie leiden, bewoners verwachten een “continue verkeersstroom van auto’s/vrachtwagens” door hun wijk.

Op dinsdag 11 mei zullen ze een petitie aanbieden als in het Zaanstad Beraad het Mobiliteitsplan wordt besproken.

In het Mobiliteitsplan staan verschillende dingen over de nieuwe (fiets)brug die in het verlengde van de Ned Benedictweg moet komen, over (of door) het bedrijventerrein Molletjesveer en aan de andere kant van de Nauernasche Vaart moet uitkomen. Waar dat precies is, wordt nog onderzocht. Maar wat voor brug is het?

De brug moet zorgen voor het “versterken van de centrumkwaliteit en fietsstructuur in Krommenie en Wormerveer” en een “toevoeging [zijn] in de hoofdfietsstructuur van Wormer naar Krommenie en verder”. Maar de brug wordt ook voor auto’s:

“kan ook helpen om autoverkeer door het hart van Krommenie te voorkomen. De Vaartbrug wordt bovendien ontlast, waardoor het daar ook veiliger wordt voor de fiets.”

Sluipverkeer

Een groot deel van de bewoners van Willis en directe omgeving willen die brug niet, de petitie werd door 338 bewoners ondertekend. Hun bezwaren:

“Deze extra brug zorgt voor een verkeersaantrekkende werking (sluipverkeer tussen N246/N203, A8/A9) dwars door Krommenie heen. Vrachtwagens en auto’s die geen bestemmingsverkeer zijn zullen via deze weg proberen de files te ontlopen.

Bij bedrijventerrein Molletjesveer komt volgens het Mobiliteitsplan een ‘logistieke hub’ (voor vrachtverkeer) waardoor dat verkeer van de nieuwe brug gebruik gaat maken. Bewoners verwachten dat de “leefbaarheid, veiligheid, gezondheid van bestaande wijken wordt vernietigd” door de “continue verkeersstroom van auto’s/vrachtwagens”.

Het Beraad (digitaal) begint om 19.00 uur op dinsdag 11 mei en kan online worden gevolgd.

Boven: de plek vanuit Krommenie waar de brug moet komen (Google Earth). Onder: kaartjes.

De brug komt bij nr. 7 (de weg is ‘groen’ wat een fietsroute aanduidt)
Kruising van de Ned Benedictweg, de nieuwe brug zou in het verlengde daarvan moeten komen
Deel dit artikel:

8 reacties op Willis tegen nieuwe brug over Nauernasche Vaart

 1. Ernst Debets schreef:

  Dat plan voor een brug in het verlengde van de Rosariumlaan stond al ingetekend op de kaarten van de toenmalige gemeente Krommenie, eind jaren ’60, begin jaren ’70.

  • Richard Smis schreef:

   Zal eens tijd worden die brug, wel huizen bouwen en geen wegen. En over sluip verkeer gesproken iedereen in Willis moet door Krommenie.

  • Paulien Rijvordt schreef:

   Als ik het goed begrijp,komt er een fiets en auto brug. Voor de fietsers een uitkomst,want de oversteek op het verlengde van de Kerkstraat is drama,echt achter een buro bedacht. Het verkrampt daar al het verkeer zowel voor fietsers als auto’s

 2. Kees Hamster schreef:

  Waar een Wil(ll)is, is een weg leerde ik vroeger van mijn ouders…
  Zo gek is het dus nog niet.

  • Leo de Bruijn schreef:

   Maar in je tuin lijkt mij toch niet echt logisch, wellicht moet er naar Willis alleen bestemmingsverkeer worden toegelaten voor de mensen die er wonen. Er zal in de toekomst sowieso veel meer thuis gewerkt gaan worden, dat wordt het nieuwe normaal. Er zullen genoeg opties overblijven om geen brug naar Willis te maken.

 3. T. Scheffer schreef:

  Waar is de petitie die vóór een nieuwe brug is. Ik denk dat die petitie door meer Krommeniërs zou worden ondertekend; als de bewoners van Willis een “eigen brug” krijgen komt dit de leefbaarheid, veiligheid, gezondheid van de bestaande wijken juist ten goede.

 4. Rene Minnebo schreef:

  Petitie is door 338 bewoners ondertekend dat is schrikbarend laag. ik leg de relatie van dit getal bij de bewoners die vlakbij de mogelijke nieuwe brug wonen. De rest zal het niets uitmaken, sterker nog het geeft aan dat men de nieuwe ontsluiting wel zien zitten. En geef ze eens ongelijk. Dat gejakker van al dat verkeer via de kerkstraat wormerveer, vaartbrug, Noordervaartdijk, Kruisstraat, Vlusch moet eens over zijn. Je moet eens voor de gein tussen 16:30 en 17:30 bij de meelschuur op de Noordervaartdijk gaan staan. Neem gerust wat te eten en te drinken mee en gelukkig is er ook een bankje want voorlopig kun je niet oversteken.

 5. Michiel Crok schreef:

  Die brug had er jaren terug al moeten liggen. Gelijk met de bouw van de wijk Willis. Het is een drama om op een regenachtige dag in de spits Krommenie uit te komen. Maar ik ben bang dat deze situatie nog heel wat jaren gaat duren.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *