Witte Kaashal in Krommenie – een ouderwetse buurtwinkel #Sluitingstijd 🎥

We hervatten de serie Sluitingstijd met een portret van de Witte Kaashal aan het Weiver in Krommenie. Gevestigd in de voormalige sigarenfabriek van de firma Middelkamp die het perfecte klimaat blijkt te hebben voor de opslag en het laten rijpen van kazen. 

Het succes van deze drukke en gemoedelijke ‘kaaswinkel’ is het resultaat van een weddenschap. Kaashandelaar Jan Buur, sinds 1968 eigenaar van het pakhuis, zag niks in de suggestie van een goede relatie om in de authentieke locatie kaas aan particulieren te verkopen. Jan wedde dat hij die activiteit binnen zes weken zou moeten beëindigen. Hij verloor.

Achteraf tot zijn genoegen.


Jan Buur †

Jan deed de inkoop van kaas en bewaakte de kwaliteit van de kazen die rijpten van jong naar snijdbaar oud. We moeten dit helaas in de verleden tijd vermelden omdat Jan, kort na het interview met hem en zijn vrouw Rie, is overleden. In overleg met haar is besloten het videoportret af te ronden en uit te zenden.


De Witte Kaashal bevestigt wat Jaap de Jong en Henk Cobelens willen laten zien met Sluitingstijd: de winkelier is onmisbaar voor de leefbaarheid en de gezelligheid van een buurt. Deze zaak past in de traditie van de oude buurtwinkel. Waar het praatje minstens zo belangrijk is als wat je koopt. En waar je ook weleens een nieuwtje hoort.

Bekijk hier alle afleveringen van Sluitingstijd.

Door Jaap de Jong en Henk Cobelens.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Kaatje Reiz

  Heel gezellig leuk geholpen
  wat ook leuk is het berichtje op de verpakking.

 • Agnes Bruijn

  Ben hiet 40 jaar geleden komen wonen kom er altijd mijn dochter uit zwaag komt ook.nog of ik moet mee nemen 🌞lieve mensen schrik.dat de baas is overleden

 • ARJAN VAN GENT

  super kaas en vooral gezellig en goed personeel. Bovendien prijstechnisch prima. Kom hier al meer dan 25 jaar

 • Nicolette Hazeleger

  altijd een super service bij “tante” Riet..en personeel, al jaren kom ik bij deze witte kaashal..sinds 1.5 jaar verhuisd maar rij er graag voor om of mijn zus neemt een stukje over heerlijke schermermolen mee! altijd een plakje voor proeven! voor mijn dochter als die mee is altijd een plakje oude kaas! tante Riet ook hoop dat de kaashal nog lang mag bestaan! dikke kussen uit Emmeloord!

 • Natasja Groothuismink

  ‘Aardig doen kost niets’ zegt Riet. Dat klopt. Maar de aardigheid van Riet is onbetaalbaar. Wat boffen we toch met zo’n winkel in Krommenie!
  En wat is dit portret prachtig.

 • Jolanda Schouten

  Wat een mooi portret van Kaashal Krommenie. Niet alleen bij bewoners geliefd, maar ook bij familieleden en vrienden verder weg. Wij hebben inmiddels stukken kaas meegegeven aan mensen van Nijmegen tot Groningen en zelfs Buenos Aires. De Kaashal is een begrip ook buiten de Zaanstreek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *