Alle fracties in Oostzaan willen dat B&W onderzoek instelt naar de financiering van de Stichting Topvoetbal Oostzaan (STO). De gemeenteraad wil exact weten van wie het geld van STO afkomstig is en hoe dit geld verkregen is.

De voornaamste geldschieter van OFC, Marwan K., is in april veroordeeld tot een jaar cel wegens witwassen. K. zou volgens de indieners geen enkele rol of verantwoordelijkheid bij OFC moeten hebben.

K. is nog steeds voorzitter van STO. Bauke Krijgsman (bestuurslid OFC) en Paul Joan Koppenaal zijn medebestuurders. K. was ook lid van de technische commissie van OFC. In het verleden is hij veroordeeld tot drie jaar cel wegens handel in illegale CD’s.

De criminele antecedenten van K. waren sinds het voorjaar van 2016 bekend. In mei van dat jaar deed de FIOD een inval bij de club, Marwan K. en voorzitter Oscar Westphal. Bij de inval werden ook harddrugs en XTC aangetroffen.

Financieringsstromen

Het college van B&W zat duidelijk met de zaak in haar maag maar draalde met antwoorden. De raad wil nu – na drie jaar – eindelijk volledige duidelijkheid. Alle fracties hebben gezamenlijk een motie ingediend die op 30 september in de raad behandeld zal gaan worden (en gezien de steun uiteraard aanvaard zal worden). De raadsleden willen dat:

“het college onderzoek [gaat] doen naar de exacte financiering van STO vanaf 2016. De gemeenteraad wil exact weten van wie (personen of bedrijven) het geld van STO afkomstig is en hoe dit geld verkregen is. De raad wil helderheid verkrijgen over de financieringsstromen tussen OFC, STO, inclusief de voorzitter hiervan en tussen deze twee stichtingen en personen en de betaalde deelnemers en staf van het eerste zondag elftal.

De gemeente wenst geen enkele directe maar ook geen indirecte betrokkenheid met een situatie waarbij niet helder vaststaat dat de inzet van middelen niet volledig navolgbaar en wettelijk is. De gemeenteraad wil niet dat een voor witwassen veroordeeld persoon enige rol of verantwoordelijkheid heeft bij een vereniging die juist een voorbeeld functie zou moeten vervullen voor de Oostzaanse jeugd.”

In de praktijk betekent dat het verbreken van banden tussen OFC, STO en Marwan K. en daarmee waarschijnlijk ook het einde van betaald voetbal in Oostzaan.

Jeugdafdeling

De gemeente subsidieert OFC en is daarmee ook bij STO betrokken volgens de indieners, maar “een vereniging met een grote jeugdafdeling kan niet aan deze praktijken worden blootgesteld.” Genoeg getreuzeld:

“Wij hebben al vele vragen gesteld aan het college over deze onwenselijke ontwikkeling waarbij de onderwereld zich vermengt met de bovenwereld. Dit is zeer bedreigend voor de Nederlandse rechtstaat. De rechter heeft nu gesproken en het is nu tijd voor concrete acties.”

In het bestuur van OFC hebben de raadsleden geen vertrouwen, ook omdat bestuur en STO met elkaar ‘verweven’ zijn:

“Het bestuur van OFC lijkt geen enkele actie te ondernemen om de banden met (en de financiële stromen van) de geldschieter te verbreken.”

Ondermijnende praktijken

De raadsleden eisen een hard opstelling en een einde aan deze vorm van vermenging van onder- en bovenwereld:

“Een college en gemeenteraad is niets waard als deze niet hard durven optreden tegen ondermijnende praktijken. Beide moeten durven opstaan om hun burgers en rechtstaat te beschermen.”

Ook wordt het rapport “De Achterkant van Amsterdam” van Pieter Tops en Jan Tromp aangehaald, daarin wordt OFC als voorbeeld aangehaald:

“In 2018 speelde de zaak rond de Oostzaanse voetbalclub OFC, die in een paar jaar tijd van een kelderklasse van de KNVB promoveerde naar de derde divisie. Er bestonden sterke aanwijzingen dat de club zwart geld zou hebben ontvangen van ene Marwan K, die ter plaatse bekend stond als ‘de Jordanese kroonprins’.”

Lees hier ons dossier over OFC.