Woensdag 18/4 meer informatie over Verkadebuurt (filmpje)

Het gebied tussen Verkade en de Provincialeweg in Zaandam staat op het punt een grote verandering te ondergaan.

Er komen zo’n 400 woningen in de nieuw te bouwen Verkadebuurt, bovendien krijgt Verkade aan die kant een nieuwe toegangsweg, rechtstreeks naar de Provincialeweg. De bouw moet in 2020 beginnen.

In de Inverdanplannen gaat het om de al eerder aangekondigde onderdelen Overtuinen A en B, samen de Verkadebuurt. (Op Overtuinen D komt de nieuwe school van Et Buut en de Westerkim.)

In het hele Overtuinen-gebied komen 600 woningen. Het eerder aangekondigde aantal van 355 wordt opgeschroefd door in plaats van ‘grondgebonden’ woningen appartementen te bouwen.

Waar de nieuwe ontsluitingsweg van Verkade precies gepland is – en hoe de woningen tegen het geluid van Verkade beschermd gaan worden – zal op de informatieavond van 18 april bekend worden.

Maar aangezien langs de nieuwe toegangsweg een fiets- en voetpad komt dat vanaf de Provincialeweg, via de Reigerstraat, uitkomt op de Westzijde, zal die weg waarschijnlijk in het zuiden van het gebied zijn gepland.

In dat geval moet de gemeente de grond die ze van Verkade heeft gekocht voor woningbouw aan wegenbouw besteden. Verkade doet ook iets terug:

“Verkade brengt grond in aan de Papenpadsloot zodat Zaanstad hier maximaal tien woningen met tuin kan laten bouwen.”

Verkade krijgt ook een hogere schoorsteen waardoor geuroverlast minder zou moeten worden. Tussen de nieuwe huizen en de fabriek wordt een afstand van 35 meter in acht genomen.

Woensdag 18 april is er een ‘inloopbijeenkomst’ voor omwonenden tussen 18.30 uur en 20.30 uur in de koekfabriek in Zaandam (Westzijde 188).

Op donderdagavond 26 april of dinsdagavond 8 mei staat de overeenkomst op de agenda van het Zaans Beraad. Tijdens deze bijeenkomst kan er ingesproken worden Op donderdagavond 17 mei neemt de Raad een besluit over de overeenkomst.

Hieronder de plek voor de nieuwe buurt vanuit de lucht (Google Earth).

Deel dit artikel:

4 reacties

  • Bruce

    Is er meer informatie over het aanbrengen van grond in de Papenpadsloot? Wordt de sloot gedempt (eventueel met duiker) zodat er geen boten meer vanuit de sloot op de Vaart kunnen komen? Ik zie in de informatie die naar buiten is gekomen voorafgaand aan 18 april niets over waar precies grond wordt aangebracht.

  • Bruce

    Ik ben verder trouwens ook benieuwd wat de plannen voor de Verkadebuurt betekenen voor de Verkade-villa. Wel positief dat er een aansluiting voor Verkade vanaf de Provincialeweg komt – de Westzijde, en een aantal woningen erlangs, zijn voortdurend aan het verzakken door alle zware vrachtwagens die langsgaan, voor Verkade, Dirk, enzovoorts. Een afname hiervan lijkt mij een goed begin! En met 1 kruising minder, is de stap om de Westzijde 30 km/u te maken wellicht ook makkelijker te zetten!

  • In dit bericht wordt het geluid van Verkade genoemd. Maar in de fabriek is toch allang geen activitwit meer? Ik zou me mee drukmaken over al het geluid van de Provincialeweg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *