Wonen aan de Belt

Het stukje heet officieel de Westzaner Belt, maar het ligt in Zaandam: de ‘berg’ tussen het Westerwindpad, het Regiocollege en de muziekwijk.

Bureau Autark heeft voor het gebied een plan ontwikkeld voor acht drijvende en energie-neutrale ‘waterwoningen’.

De woningen komen in het water tussen het fietspad en de voormalige vuilnisbelt. Om ruimte voor acht ligplaatsen te creëren, moeten de overs aan beide kanten deels afgegraven worden.

Het gebied ziet er nu zo uit, in het rode omkaderde gebied moeten de woningen gerealiseerd worden.

westzaner belt kaart

In de brochure van Autark is te zien waar de woningen zouden moeten komen. Het water is breder dan op bovenstaande kaart.

waterwoningen belt kaart

De bedenkers noemen hun Aut-Ark Smart “een luxueuze levensloopbestendige waterwoning.” Dit type bevat een open keuken, en naast de woonkamer drie slaapkamers, twee badkamers, een berging en zowel een terras beneden als boven.

waterwoningen

Zo ziet de Belt er trouwens nu uit (klik op foto voor extra brede versie):

westzander belt berg

Deel dit artikel:

11 reacties

 • marissa

  Dit mag wel maar woonwagens worden steeds meer afgeschaft belachelijk

 • Linda

  Hoe moeten de bewoners bij hun huis komen? Er is alleen een fietspad. Bedoeld voor bewoners zonder auto? En wie weet wat er allemaal op die vuilnisbelt is gestort? Ik zou er niet willen wonen…. Overigens is het volgens met Westerwindpad met een r.

 • De Orkaan

  @Linda
  Volgens het kaartje op de site van Autark is er inderdaad geen auto-toegang. Alleen de bestaande fietspaden. Westerwind… aangepast. dank.

 • Guda

  Ja hoor, daar zou ik wel willen wonen, mits het betaalbaar is natuurlijk

 • Peter

  Blijft het voor pleziervaart bereikbaar?

 • Erik

  Is het al iemand opgevallen dat het daar achter de belt mooi is omdat er GEEN huizen staan. En wat de betreft de woningen zelf, het geheel doet mij sterk denken aan een goedkoop vakantiepark, ten koste van de natuur met uitzicht op de resterende natuur. En na dit briljante idee van de waterwoning is het natuurlijk een kwestie van tijd tot het noodzakelijk is gebleken dat er een toegangsweg moet komen en een parkeerplaats voor XX auto’s.

 • Monique

  Ik vraag mij af of dit dan een verkapte vorm is om toch te bouwen op verontreinigde grond. Je omzeilt dat je op de grond zelf bouwt, maar je woont er naast op het water. Als er sprake van verontreiniging is op de grond, dan komt dit ook in het water. Ik vind het zelf geen mooie woningen. Het ziet er inderdaad net uit als vakantiewoningen.

 • Een prachtig concept, maar:
  “In het huis ligt een geïsoleerde watertank, met een inhoud van 400 liter, gevuld met water uit de de ligplaats…. Via een filtersysteem levert de tank zowel grijs- EN hoogwaardig drinkwater.”
  Bedoeld wordt natuurlijk “zowel..als”, maar veel zorgelijker vind ik het idee om je drinkwater te tappen uit een sloot naast een voormalige vuilnisbelt…
  En de volgende link naar de video over de “zuivering van het afvalwater” (voordat het in diezelfde sloot teruggekiepert wordt) leidt naar een 404 pagina (niet gevonden dus). Dat voorspelt ook al niet veel goeds…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *