Het coalitieakkoord in Zaanstad was duidelijk: “Wij werken volgens het Warmteplan om meer woningen en bedrijven van het gas af te halen.”

De werkelijkheid is weerbarstiger. Vorige week bleek uit CBS-cijfers dat Zaanstad nog maar 1,76 procent gasloze woningen had (± 1.200 stuks). Gister een nieuwe tegenvaller: het gasloos maken van een bestaande woning kost twee keer zoveel als het oplevert.

Dat blijkt uit een uitzending van Nieuwsuur dat becijferde dat het gasloos maken van een woning ongeveer € 40.000 kost, maar:

“meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel.”

Het kabinet hoopt door innovatie en schaalvergroting een kostenreductie tot stand te brengen, maar volgens het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) is het onwaarschijnlijk dat de kosten de komende jaren zullen dalen. Taco van Hoek, directeur van het EIB, zegt bij Nieuwsuur

“We moeten rekening houden met het feit dat er hoge kosten aan de hele energietransitie kleven en dat we daar niet vanaf komen door te denken dat we die gaan ‘weg industrialiseren’ of ‘weg innoveren’.”

Het coalitieakkoord van Zaanstad:

“Per 1 juli [2018] is gasloos bouwen verplicht bij nieuwbouw. Over verduurzaming van de bestaande woningen maken wij prestatie-afspraken met woningcorporaties. Daarbij zetten wij in op het gasloos maken en isoleren van woningen als ook het stimuleren van de aanschaf van zonnepanelen. We zetten het beleid van nul-op-de-meterwoningen door. Een andere grote ontwikkeling die aan het begin staat maar op termijn een belangrijke bijdrage aan de energietransitie kan leveren is het Warmtenet.”

Foto: buizen van Warmtenet in Zaandam