Woning gasloos maken is dure grap

Het coalitieakkoord in Zaanstad was duidelijk: “Wij werken volgens het Warmteplan om meer woningen en bedrijven van het gas af te halen.”

De werkelijkheid is weerbarstiger. Vorige week bleek uit CBS-cijfers dat Zaanstad nog maar 1,76 procent gasloze woningen had (± 1.200 stuks). Gister een nieuwe tegenvaller: het gasloos maken van een bestaande woning kost twee keer zoveel als het oplevert.

Dat blijkt uit een uitzending van Nieuwsuur dat becijferde dat het gasloos maken van een woning ongeveer € 40.000 kost, maar:

“meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel.”

Het kabinet hoopt door innovatie en schaalvergroting een kostenreductie tot stand te brengen, maar volgens het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) is het onwaarschijnlijk dat de kosten de komende jaren zullen dalen. Taco van Hoek, directeur van het EIB, zegt bij Nieuwsuur

“We moeten rekening houden met het feit dat er hoge kosten aan de hele energietransitie kleven en dat we daar niet vanaf komen door te denken dat we die gaan ‘weg industrialiseren’ of ‘weg innoveren’.”

Het coalitieakkoord van Zaanstad:

“Per 1 juli [2018] is gasloos bouwen verplicht bij nieuwbouw. Over verduurzaming van de bestaande woningen maken wij prestatie-afspraken met woningcorporaties. Daarbij zetten wij in op het gasloos maken en isoleren van woningen als ook het stimuleren van de aanschaf van zonnepanelen. We zetten het beleid van nul-op-de-meterwoningen door. Een andere grote ontwikkeling die aan het begin staat maar op termijn een belangrijke bijdrage aan de energietransitie kan leveren is het Warmtenet.”

Foto: buizen van Warmtenet in Zaandam

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Paul Kemp

  Ook hier komt er dit jaar een nieuwe CV ketel in afwachting van de optie of er in de wijk nog een warmtenet komt te liggen in de komende 10 jaar. (Hoornseveld, dus zeker goede kanshebber qua huurwoningen en reeds aangelegd netwerk)

  Heb nog wel gerekend aan een (hybride) warmtepomp, maar het is nog niet rendabel vanwege de flinke aanpassingen die nodig zijn in een jaren-70 huis, en de forse prijs van de warmtepomp zelf

 • mieneke kolen

  Het spijt me, maar mijn man Cor Kolen heeft een woning gasloos gerenoveerd. Weliswaar in Frankrijk, maar toch, het kan. Er wordt ongelooflijk moeilijk over gedaan, maar waarom?
  In de redelijk geisoleerde woning hangen in de woonkamer 2 convectoren van ieder 2000 watt, aanschafprijs € 200,– de 2, in de twee slaapkamers en de badkamer hangen convectoren met thermostaat van 1500 watt, aanschafprijs €90,–per stuk. Voor het warme water een boiler van 100 liter, die in het toilet hangt. De afgiftewarmte houdt het toilet vorstvrij. Het verbruik als alles aanstaat is 8500 watt, daarbij komt de elektrische kookplaat en de koelkast. Jullie mogen komen kijken; Cor Kolen Santranges op Google.

  • Rene Minnebo

   Mieneke,

   Men doelt op bestaande woningen die reeds bewoond zijn. ik stel mijn woning als voorbeeld. Woon winkel pand uit 1920 met plat dak. 20 jaar geleden geheel gerenoveerd. Alle muren geïsoleerd en ook het dak. 99% van alle ramen dubbel glas maar staan op de lijst om te vervangen i.v.m. ouderdom. HR ketel sinds 2009 en vloer isolatie nadat mijn fundering is vervangen in 2005. Verder stoken we in de wintermaanden het huis zoveel mogelijk warm met de speksteen kachel dus de ketel verwarmd eigenlijk alleen maar het tapwater als we daarom vragen. gas verbruik ligt ronde 800 m3 per jaar.

   Zonnepanelen is het eerst volgende wat in de planning staat.

   Een zelfde woning bij ons in de straat met zelfde bouwjaar is gedurende de afgelopen 2 jaar door de nieuwe eigenaar gas loos gemaakt. Platte dak ligt tjokvol met zonnepanelen en er staat een warmte pomp op het dak. Er is flink geïsoleerd zo ook de vloer (nieuwe fundering)

   Kijk als je een oude gedateerde woning koopt die niet al te veel kost en je hebt de tijd om goedkoop in te kopen zoals mijn buren en je bent nog jong en je kan zelf ook heel veel dan is het rendabel. Zelf kan ik ook heel veel het is niet mijn eerste woning die ik van casco tot woning heb verbouwd maar moet ik er niet meer aan denken want het levert mij niets meer op het zou ondanks dat ik alles zelf zou doen een investering worden die meer is dan de overwaarde van mijn woning. Een hypotheek verstrekker gaat niet eens akkoord dus zal alles met eigen geld geïnvesteerd moeten worden. Dat lijkt mij niet de bedoeling.

   Als de politiek zijn doelstelling wil halen dan zouden die een financiële handreiking moeten doen. Maar dat zie ik niet gebeuren dus gooi ik er nog een blok hout op en trek een dikke trui aan.

   Ik vraag mij af in hoeverre de politiek je kan verplichten om over te gaan tot een algehele renovatie om de oude bestaande woningen energie neutraal te laten maken. Ze kunnen je dit niet verplichten, een woning is geen eigendom van de politiek.

 • Je woning gasloos en zelfs energieneutraal maken hoeft helemáál niet duur te zijn. Sterker nog, het is super lucratief. Maar dan noet je alleen wel voor betaalbare en efficiënte techniek kiezen en dat is NIET de warmtepomp.
  https://peter.pgit.nl/wonen/nul-op-de-meter/

 • Rene Minnebo

  Peter,

  niet elke woning is geschikt en heeft de ruimte om al die energie neutrale zaken te herbergen. Dus met verbouwing en aanschaf is het een dure grap anders had iedereen het wel al gedaan nl. Hou er rekening mee dat niet iedereen zo handig dus alles bij elkaar niet interessant.

  • Rene, ik heb het ook niet zelf aangelegd, hoor. Alleen een beetje geholpen.
   Het klopt dat niet elke woning alle door mij gekozen energie neutrale zaken kan plaatsen. Maar ik had bijvoorbeeld met de helft van het aantal zonnepanelen kunnen volstaan en een boiler en een buffer kunnen worden gecombineerd. Of het ook zonder een buffer kunnen uitvoeren (dat was aanvankelijk het advies van Urgenda / thuisbaas).
   Overigens heb je bij energie-neutraal d.m.v all-electric met een warmtepomp ook een buffer / boiler nodig. En mechanische ventilatie, En een instantheater. En vloerverwarming. En een zonneboiler. En wel 30 zonnepanelen. Of iets minder PVT panelen…
   Mijn systeem is zeker de helft goedkoper dan de all-electric oplossingen die Zaanstad propageert, kost zowel het het Rijk en de Gemeente (tien)duizenden euro’s minder aan subsidie voor verregaande maatregelen terwijl het jaarlijks tonnen meer CO2 bespaart (zolang Nederland zo weinig duurzaam opwekt en je zoals de meesten van ons geen 30 zonnepanelen kwijt kan om zelf al je energie op te wekken).
   En Zaanstad staat vol met oude- slecht te isoleren woningen, die überhaupt niet geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming, maar wel voor “mijn” systeem.
   Dus ik begrijp niet waarom het niet interessant zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *