Woningen Marktstraat Wormerveer: terrein Toermalijn en RK kerk

Zaanstad wil de plek van de ‘oude’ Toermalijnschool en de R.K. kerk in het kader van MAAK.Zaanstad gaan ontwikkelen voor woningbouw. Het terrein bevindt zich tussen de Marktstraat en het Krommenieërpad in Wormerveer.

Aanvankelijk was het plan op de plek van de oude school een nieuwe vestiging te zetten maar bezwaarmakende omwonenden kregen na een lange en kostbare procedure gelijk van de rechter waardoor de plannen niet door konden gaan.

Ondertussen is er een nieuwe plek voor de school aan het Noordeinde gevonden. De Toermalijn moet in de zomer 2020 in het nieuwe gebouw kunnen trekken. De bouw van de nieuwe school gaat € 4.174.000 kosten volgens de gemeente. Voor de ontwikkeling van de school op de vorige plek is € 2,6 miljoen uitgegeven.

De biljartclub WBV is uitgekocht en naar een ander gebouw op het huidige terrein aan het Krommenieërpad verhuisd. Zij mogen het pand van de gemeente kopen voor € 340.000. Het nu braakliggende terrein waarop de biljartvereniging en de school zaten, en het terrein van de kerk worden bestemd voor ‘herontwikkeling’. Wat er komt is nog niet bekend, maar:

“Gezien de enorme woningbouwopgave voor Zaanstad ligt het in de rede om eerst een invulling met woningen te onderzoeken.”

Het is de bedoeling dat het terrein van de kerk herontwikkeld wordt, het bestuur heeft dat ook al eerder aangegeven en wil “haar gebouwen inbrengen in een toekomstige ontwikkeling.” Dat zou dus woningbouw in de bestaande gebouwen betekenen.

Zaanstad is nog niet begonnen met gesprekken met de omgeving, met gevoel voor understatement schrijft de gemeente:

“In het vinden van de juiste vorm voor participatie ligt nog een uitdaging. De uiteenlopende gevoelens rondom de eerdere uitbreidingsplannen van de Toermalijn zijn nog vers.”


Lees hier ons Toermalijn-dossier.


Hieronder de RK O.L.V. Geboorte Kerk in de beginperiode, de kerk werd gebouwd in 1914 en een jaar later in dienst genomen (foto Gemeentearchief).

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Jan Betlem

  Al enige tijd terug heeft de historische vereniging Wormerveer al aangegeven dat de R.K. Kerk van historisch belang is, een belangrijke plaats inneemt in het beeld van Wormerveer. Wij zullen er alles aan doen om de kerk te behouden in het Wormerveerse beeld.

  • De Orkaan

   Op de lijst van gemeentelijke monumenten komt de kerk niet voor. De kerktoren is beeldbepalend in dat deel van Wormerveer. De toren is een baken in de buurt. Dat viel ons nu pas op toen we alle foto’s bekeken van die buurt, overal torent de kerk bovenuit. Dat de kerk ‘plat’ gaat, staat overigens niet in de brief. Maar het kerkbestuur wil er wel vanaf. Wonen in een kerk is ondertussen heel normaal, elders in Wormerveer, in Wormer en in Zaandijk gebeurt dat ook.

   • Jan Betlem

    De kerk staat in de voorlopige lijst als RK kerk met Romaanse invloeden. Het bouwhistorisch opnamerapport toont aan dat de kerk kwaliteiten genoeg heeft voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Pieter Gravenstein heeft een zeer uitgebreide beschrijving en documetatie van de Onze Lieve Vrouw Geboorte kerkgemaakt (30-03-2010)
    De kerk is ontworpen door architect J.Stuyt uit Amsterdam in 1914

 • brechtje

  Misschien is het een idee om advies in te winnen bij het Cuypergenootschap, een landelijke erfgoed vereniging? Ik heb begrepen dat dit genootschap heeft geholpen bij het behoud van de Zaandijkerkerk. Ik ben trouwens benieuwd hoe het de nieuwe bewoners van deze laatste vergaat na driekwart jaar wonen. Ik kijk nog altijd met afgunst naar deze mooie woonplek wanneer ik er langs fiets.

 • Daans

  Hieronder de link van de atlas met de gemeentelijke, provinciale en rijksmonumenten.

  http://geo.zaanstad.nl/zaanatlas/composer/#

 • Daans

  Eerder geplaatste link werkt niet zoals het hoort. Hierbij volgende link van de gemeente. Klikken op blauwe letters monumentenkaart.

  https://www.zaanstad.nl/mozard/!suite86.scherm0325?mPag=530&mVrg=1084&mLok=1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *