Woningen Amrum en Herengracht 6 maanden dicht na hennepvondsten

Twee woningen in Zaandam, aan het Amrum (Zaaneiland) en de Herengracht, zijn door de burgemeester 6 maanden gesloten nadat er hennepplantages waren aangetroffen.

In de woning aan het Amrum in Zaandam werd eind juni een hennepkwekerij ontdekt na een brandmelding. Zeventig woningen in de buurt zaten langere tijd zonder stroom omdat de kabel waarmee illegaal stroom werd afgetapt, overbelast werd en daardoor kapot was gegaan.

De hennepplantage in de woning op het Zaaneiland werd ontdekt nadat hulpdiensten een brandmelding kregen maar in plaats van brand stroomuitval constateerden terwijl er rook uit een regenpijp kwam.

“Toen na aankloppen de deur werd opengedaan door de 42-jarige bewoner en een 39-jarige Zaanse vrouw, rook de politie een hennepgeur. Onderzoek in het pand leverde in de kruipruimte onder de woning een hennepkwekerij op met in totaal 236 planten. De stroomvoorziening naar de kwekerij bleek illegaal te zijn afgetapt uit de meterkast. De kabel waarmee dit gebeurde bleek overbelast te zijn en was hierdoor kapot gegaan. Niet alleen de stroom in de woning was uitgevallen. Ook ruim zeventig huishoudens in de omgeving zaten langere tijd zonder stroom.”

Tegen de verdachten loopt een strafrechtelijk onderzoek.

In de woning aan de Herengracht (foto boven) werden 126 potten met restanten van hennepplanten aangetroffen en apparatuur die wees op een professionele hennepplantage volgens het persbericht van de gemeente. De eigenaar was eerder ook al in de foiut gegaan:

“In een andere woning van dezelfde eigenaar werden eerder al harddrugs zoals MDMA, cocaïne en amfetamine aangetroffen. Die woning aan de Krommenieërweg in Wormerveer werd toen voor drie maanden gesloten. De woning aan de Herengracht gaat nu voor zes maanden dicht.”

Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten door de gemeente. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op woningen die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *