Woningprijs Zaanstad nu ruim boven € 400.000

In 2022 lag de gemiddelde koopsom van een bestaande woning in Nederland rond de € 430.000. Dat was ruim 10 procent hoger dan in 2021. In Zaanstad ligt de prijs met € 411.000 onder het Nederlands gemiddelde. De woningprijs in Zaanstad steeg met 15 procent, in 2021 was de prijs gemiddeld € 356.000.

In Oostzaan steeg de koopprijs van een bestaande woning met 19 procent van € 482.800 naar € 576.500. In Wormerland ging de prijs met 15 procent omhoog van € 411.700 naar € 473.100.

Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS en het Kadaster. Die € 430.000 in 2022 is de hoogst gemeten prijs sinds het CBS met de metingen begon in 1995.

In Laren, Blaricum en Bloemendaal moet gemiddeld ruim een miljoen voor een woning worden betaald. Goedkoop kopen kan ook. In Pekela, Eemsdelta (Groningen), Brunssum en Kerkrade (Limburg) kan voor minder dan € 250.000 een huis worden gekocht. In Amsterdam kostte een bestaande woning gemiddeld € 621.000, in Purmerend € 439.700 en in Alkmaar € 399.300.

In 2022 nam volgens he CBS de gemiddelde transactieprijs de eerste drie kwartalen toe, in het laatste kwartaal daalde deze iets ten opzichte van het derde kwartaal.

In bijna alle gemeenten was in 2022 een hogere gemiddelde transactieprijs voor bestaande koopwoningen dan in 2021. In 25 gemeenten steeg de gemiddelde transactieprijs met minimaal 20 procent, in 7 gemeenten zelfs met meer dan 25 procent. De grootste stijging van ruim 36 procent was in Zeewolde. In 6 van de 345 gemeenten was er een daling.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • volkshuisvesting is een woningmarkt geworden. een basisrecht (een dak boven je hoofd) is een verdienmodel geworden. evenals bijvoorbeeld de zorg (volksgezondheid). Dit kan alleen gestopt (en hopelijk teruggedraaid) worden door anders te gaan stemmen.

  • l. Boonstra

   Anders stemmen heeft helemaal geen zin. Men klaagt hier steen en been over een tekort aan huizen. Alleen willen diezelfde klagers daar niet de consequentie aan verbinden dat ze weer een stuk weiland op moeten hogen. De Zaankanter kiest al jaren voor hoge woningprijzen door gras belangrijker te vinden dan voor anderen het recht op wonen.

   • Jaap Meeuwsen

    Of dat dezelfde klagers zijn valt nog te bezien, heb daar nog nooit een onderzoek naar gezien.
    Feit is wel wanneer we dan allemaal kunnen wonen in een omgeving zonder natuur dit een onleefbare situatie zou zijn en daar worden we ook niet echt gelukkig van.
    We hebben het toch echt aan onszelf te danken, we zitten met te veel op een te kleine oppervlakte.
    Moeilijk probleem, iedereen praat in zijn eigen straatje, wacht je al eeuwen op een woning ben je bereid natuur en groen op te offeren, woon je al lekkker zul je er alles aan doen deze natuur te beschermen natuurlijk.
    Zie daar maar eens een tussenweg in te vinden die iedereen tevreden stelt….gaat helaas heel moeilijk worden.

 • het inwonertal van ons land bedraagt momenteel meer dan 17 miljoen en is stijgende. om de leefbaarheid te handhaven zullen politieke keuzes gemaakt moeten worden, ook op gebied van ruimtelijke ordening. vroeger was er sprake van volkshuisvesting, tegenwoordig van een woningmarkt. ik constateer dat er weinig sociale woningbouw plaats vindt en dat veel woningen opgekocht zijn door beleggers. door de grote vraag naar betaalbare woonruimte en het lage aanbod in deze categorie zijn de woningprijzen de pan uit gerezen. dat krijg je dus met liberaal getinte overheden die weigeren in te grijpen en de markt zijn werk laten doen. daarnaast kan er door o.a. de huidige stikstofregels te weinig gebouwd worden. hoog tijd voor een andere koers en andere keuzes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *