Woonlasten weer het hoogst in Zaanstad

Huurders in Zaanstad betalen gemiddeld € 567 per jaar aan woonlasten. Dat is het hoogste in Nederland als de 38 grote steden worden vergeleken aldus Groningse Universitaire instituut COELO.

Bij de woonlasten voor eigenaren staat Zaanstad na Delft op de tweede plaats: gemiddeld € 839 per jaar.

De rioolheffing van € 280 is de hoogste bij de grote steden. Ook bij de afvalstoffenheffing zit Zaanstad in de top: € 286,09 per huishouden.

Zaanstad maakt geen onderscheid tussen eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens bij beide heffingen. Een deel van gemeenten doet dat wel.

Hieronder de woonlasten van meerpersoonshuishouden met huurwoning per gemeente
In euro’s. De rode lijn is het gemiddelde. Het hele rapport is hier te downloaden.

Bij de eigenaren staat Zaanstad na Delft op de tweede plek.

Zaanstad verhoogde voor 2017 de woonlasten met 0,9 procent voor huurders, met 1,4 procent voor huiseigenaren. Gemiddeld verhoogden de grote gemeenten de lasten voor huurders met 0,3 procent en de lasten voor eigenaren met 0,6 procent.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • JK

  Dus, een huurder in Zaanstad betaalt voor dezelfde heffingen 239 Euro meer als een huurder in Rotterdam? Bizar. En in Zaanstad betaalt een eigenaar 272 Euro meer als een huurder in Zaanstad voor dezelfde heffingen. En dan, de klapper van de week, een eigenaar in zaanstad betaalt 511 Euro meer als een huurder in Rotterdam. Je zou toch bijna denken dat we in een ander land wonen? Kan de 2e kamer hier nou niet eens paal en perk aan stellen?

 • hans van loo

  En dat niet alleen…een éénpersoonshuishouden betaalt evenveel aan afvalstoffenheffing en lozingsrecht als een meerpersoonshuishouding.
  Ik adviseer dan ook alle eenpersoonshuishoudens een bezwaarschrift in te dienen.

  • Ed Jonker

   Hans ,heb jij toevallig een voorbeeld van zo’n bezwaarschrift, ik zit in hetzelfde schuitje,ook alleenstaand en betaal de volle mep,hoop iets te horen van je

 • TheMX

  Neem aan dat het verschil komt door de WOZ Heffing, tussen koop en huur.

  • JK

   Ik denk dat dat klopt. Altijd al gek gevonden dat je als eigenaar de volle mep betaald, en (logischerwijs) ook nog je complete onderhoud betaalt. Voelt als een soort omgekeerde wereld. Bij huur betaal je minder, en heb je ook geen onderhoud.

 • joop tralala

  Nog 5 eurie er bij en de eigenaren komen ook op de 1e plaats. Zijn we in Zaanstad koploper in beide categorien. Gewoon van de gekke!

 • Ik hèb met mijn eenpersoonshuishouden en consequente afvalscheiden nauwelijks afval (pardon, grondstoffen) om aan de kant van de weg te zetten. Nog niet één klein plastic boodschappentasje in de 3 maanden (en dat gaat dus bij de buren in de (helaas nog steeds goed gevulde) grijze bak…
  Groenafval composteer ik zelf en al het andere moet ik NOG STEEDS ZELF wegbrengen naar de verzamelcontainers bij de buurt. En naar de kringloopwinkel natuurlijk…
  Dus wanneer ga ik nou eindelijk MINDER i.p.v. elk jaar weer méér betalen aan die eeuwige “duurzaamheids propaganda” van de gemeente, die vervuilende huis-aan-huis ophaaldienst en aan het exorbitante salaris van de directeur van de HVC (ondanks ruimgedragen kritiek al jaren ver boven de Balkenende norm)?

 • Siem

  Jaren terug, beloofde voormalig wethouder Linnekamp als wij met zijn allen afval gingen scheiden dat de afvalstoffenheffing veel goedkoper zou worden.
  Deze uitspraak deed hij toen men enige tijd terug subsidie kon krijgen voor zonnepanelen. Dat was in de school die vlak bij het oude gemeentehuis stond in Zaandijk. Maar helaas hier is tot heden ten dagen iets van terecht gekomen. Ook dit systeem is al weer achterhaald. Zaanstad op een na de duurste van ons land. Tja, je moet toch ergens goed in zijn.

 • Ron Bouw

  Linnekamp vertelde ooit tijdens een bijeenkomst bij Stadsbedrijven van Zaanstad, dat het huisvuil per BOOT !!! naar de HVC in Alkmaar werdt vervoerd, terwijl dit per vrachtwagens werdt vervoerd.
  Ken je nagaan hoe hij als betrokken wethouder op de hoogte was van de gang van zaken binnen Zaanstad.
  Deze man was(is) totaal niet geschikt voor wethouder, maar wat er nu zit is ook niks waard.
  Ik begrijp niet waarom wij als inwoners van Zaanstad, dit allemaal pikken al die verhogingen! het loopt toch helemaal de spijgaten uit, waarom komen wij niet in actie en betalen massaal deze verhogingen niet, dan zal Zaanstad toch iets moeten doen, uberhaupt liggen de verhogingen ver boven het landelijk gemiddelde, Nee ik vind het echt een schande.

 • Robert Linnekamp is de wethouder geweest die in de “mediationesprekken met (de)NS(poort) een (toen en nu deels nog steeds geheime) deal heeft gesloten en ons nu opzadelt met een ongewenst cult(d)uurcluster van inmiddels al bijna 50 miljoen of meer. Dát (we dat eigenlijk niet kunnen betalen) is juist een de redenen van de aanhoudende torenhoge gemeentelasten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *