Woonopstand075: Zaandam kleurt blauw 🎥

Meer blauw op straat schijnt een groot goed te zijn. De inwoners van Zaandam hebben vandaag niets te klagen.

Het centrum van Zaandam wemelde van de politie. Te paard, te jeep, te fiets en te voet.

Terwijl de demonstranten van de demonstratie “Woonopstand075” zich klaarmaken om twee aan twee hun route door het centrum te lopen, houden zij de boel in het oog:

Eerder nam burgemeester Hamming het besluit om de demonstratie beperkingen op te leggen omdat de veiligheid van winkelend publiek niet gegarandeerd kon worden maar hij kwam daar later op terug. “Met de nieuwe afspraken, die in goed overleg zijn gemaakt, kan er ruimte worden gegeven aan het recht op demonstratie en kan de politie de veiligheid van het winkelend publiek garanderen.”

De demonstratie begon om 13.00 uur op het Stadhuisplein. Vervolgens liep de route via de Gedempte Gracht, waar de demonstranten twee aan twee over de linkerzijde van de gracht moesten lopen. Daarna over de Dam naar de Burcht waar diverse sprekers de overgebleven demonstranten toespraken. Het twee aan twee (kleuterschool-formatie) lukte niet helemaal maar gezien het beperkte aantal demonstranten leverde het geen problemen op.

Gezichtsbedekking was niet toegestaan, maar diverse demonstranten hadden mondkapjes om de herkenbaarheid wat te verminderen.

Er werden vooraf circa 300 deelnemers verwacht, wij telden er zo’n 75. Qua hoeveelheid komt de politie in de buurt, maar omdat die door de stad langs de route stonden (of te paard of in auto’s) zijn ze lastiger te tellen. ‘Tientallen’ komt zeker in de buurt.

Bij de demonstratie was de Piratenpartij prominent aanwezig, naast vertegenwoordigers van Zaankanters Tegen Racisme, de SP, BIJ1 en ROSA. Amnesty International had waarnemers gestuurd omdat de organisatie kanttekeningen zet bij beperkingen die Zaanstad bij demonstraties oplegt.

Woonopstand 075 op Twitter


Hier de tijdlijn:

De foto boven is van Menno de Haas.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Kick van der Horst

  En straks gaat het ook nog regenen..

  Tja. ik vind ook dat er in verhouding te weinig sociale huurwoningen gebouwd worden en over de verdeling daarvan heb ik ook een mening.

  Maar om nou op zijn jaren 80 met een trommeltje en een vlaggetje en een stom hoedje over de gracht te gaan paraderen….ik voel me hier niet door vertegenwoordigd.
  Ben niet de enige, gezien de opkomst, denk ik.

 • Peter van Haasen

  Waar zijn de paardenpoep-zakjes als je ze nodig hebt

 • Karin Singeling

  Wat een sneue vertoning. Meer politie dan demonstranten. En nu wel allemaal een mondkapje dragen, zeer grappig.

  • Jasper De winter

   Het Karin, er liepen een aantal mensen mee met een beperking. De zogehete corona risico groep. Die al 3 jaar in quarantaine heeft gezeten. De demonstranten waren solidair met hen en beschermden. Ondanks of ze een mening hadden over mondkapjes plicht of niet.

   Beetje hoe het hoort ook wel.. de beperkte mensen meer ruimte en acomodatie geven.
   Jammer dat je het niet zo kan zien.

   Ben t met je eens dat de hoeveelheid politie voor deze groep ter groote van een klasje zeer overdreven is.

 • hans van rheenen

  Miskleunen, een Zaanse eigenschap?

  Onduidelijk wie onze burgervader van advies voorziet, maar de onzekerheid straalt ervan af.

  “Doe ze maar op de Burcht die demonstranten en zet meteen een derde potdicht af met hekken”.

  Lang nadat de demonstranten vertrokken waren, zijn honderden automobilisten, waaronder veel gasten van onze stad, de pineut en rijden door de wijken rond de Burcht op zoek naar een beetje parkeerplaats, omdat ze gezellig naar het Zaantheater in Zaandam willen.

  Miskleun dus om de demonstratietijd niet in te korten en de hekkenplaatsers genoeg gelegenheid te geven om ze vóór de komst van de theaterbezoekers weer vrij te maken. Helaas kwamen de verwijderaars pas na het begin van de voorstelling om 20.00h. Einde demonstratie: 18.00h.

  Twee tot drie stappen meer kunnen “meedenken” … hoe moeilijk kan dàt voor een beetje serieuze en professionele adviseur van onze burgemeester zijn?

 • l. Boonstra

  Maar het geeft heel duidelijk aan dat er in de Zaanstreek geen behoefte is aan meer “Sociale” bouw. Wel veel geblaat maar vooral je neus niet laten zien.
  Het laat in ieder geval zien dat de politieke verhoudingen in de gemeenteraad nog steeds klopt.

 • Dré Prijs

  Jammer redactie dat ik naar woonopstand.nl moet gaan om informatie te krijgen wat de inzet van de demonstratie was. Ik krijg nu vooral te lezen hoe door de hermandad de demonstratie in goede banen geleid werd. Verder hoor ik iemand door een megafoon iets roepen over solidariteit. Het gaat toch uiteindelijk om de inhoud.

  • De Orkaan

   Onderaan het artikel bij ’tijdlijn’ staan links naar eerdere stukken die we over de opstand schreven. Geen gebrek aan inhoud,, gewoon even doorklikken.

   • Dré Prijs

    Ik heb die artikeltjes gelezen hoor. Onder anderen dat van 3 februari. Daarin geven jullie de thema’s met een bullet en 1 regel (…) weer. Ik denk dat over de ellende op de woningmarkt veel meer te vertellen is. Dan is een demonstratie een mooie aanleiding. Nu ging het vooral over het verbieden van een demonstratie, het erop terugkomen en vervolgens over de overmaat aan politiebegeleiding. Allemaal rimram er omheen. Blijf ik jammer vinden en een gemiste kans. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *