Woonprotest-demo mag toch door centrum Zaandam

“Gemeente Zaanstad is alsnog overstag!” meldt actiegroep Woonopstand075 triomfantelijk via sociale media, “We kunnen gaan lopen van Stadhuisplein naar De Burcht! Podiumprogramma op de Burcht!”

Burgemeester Jan Hamming had eerder deze route voor de demonstratie van 22 april verboden omdat het gevaar op zou leveren voor ondernemers en het winkelend publiek op de Gedempte Gracht. Nu gaat de tocht op zaterdagmiddag dus toch door het centrum.

Het plan was met een grote platte kar dwars door het centrum over de Gedempte Gracht te gaan. De nieuwe route is volgens de organisatie aan de linkerkant van de Gedempte Gracht (vanaf het Stadhuis – start om 13.00 uur). Dat stuk is sowieso niet breed genoeg voor een kar dus het lijkt erop dat die kar uit het programma is verdwenen. Daarbij is waarschijnlijk ook het plan om zo nu en dan stil te staan en sprekers vanaf de kar de menigte te laten toespreken gesneuveld. Via de Dam en de Wilhelminabrug gaat de tocht dan naar de Burcht.

De demonstratie mocht wel doorgaan, maar zou van het Stadhuis naar het parkeerterrein naast het Volkspark bij Et Buut aan de Provincialeweg bij de Mauritsstraat gaan. Dat vonden de organisatoren niet acceptabel, het was volgens hen ‘een achteraf veldje’. Daarop is overleg geweest met de gemeente.

De exacte voorwaarden en details over de demonstratie worden morgen – donderdag 19 april – door Zaanstad bekend gemaakt. Ook was er aanvankelijk bezwaar tegen geluidsversterking, of dat nog steeds zo is, wordt later bekend gemaakt. Gezichtsbedekking is tijdens de demonstratie sowieso niet toegestaan, maar dat is altijd het geval volgens de gemeente.

Bij de tocht door het centrum van Zaandam zouden misschien wel 1.000 demonstranten worden verwacht. Het lijkt erop dat dat aantal naar beneden is bijgesteld na overleg tussen Zaanstad en de organisatie.

Er wordt nu afgesloten met een podiumprogramma op de Burcht.

Lees ook: Woonopstand-demonstratie mag niet over Gedempte Gracht

Onder: het protest tegen de eerdere ‘beperkingen’ van Zaanstad:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *