Word weidevogel-expert bij het Fort bij Krommeniedijk

Met het vinden van het eerste kievitsei (in Hasselt, Overijssel) is het weidevogelseizoen 2023 begonnen. De grutto’s komen als eerste terug vanuit hun overwinteringsplekken. Al snel volgen andere weidevogels zoals de tureluurs en kieviten. Het is tijd om op pad te gaan en vogels te kijken.

Maar hoe herken je een grutto en welke weidevogel roept niet zijn eigen naam? Bij het uitkijkpunt van het Fort bij Krommeniedijk (Fort K’IJK) zijn informatieborden geplaatst met tekeningen van weidevogels en een QR-code, waarmee je een toelichting kunt krijgen over de vogels in het gebied. Vanaf het uitkijkpunt heb je uitzicht op de weilanden. Dit is het broed- en leefgebied van veel vogels. Vergeet niet om je verrekijker mee te nemen!

Boswachters van Landschap Noord-Holland bespreken in een podcast de uiterlijke kenmerken en leuke anekdotes over verschillende weidevogels. Wat is typisch gedrag? Waaraan kun je een soort herkennen in het veld? Ze bespreken o.a. de kievit, kluut en graspieper, maar ook de bergeend en de wilde eend komen aan bod.

Het uitkijkpunt Fort K’IJK bereik je via de ingang van het Theehuis en is gratis te bezoeken van donderdag t/m zondag tussen 11.00 en 16.00 uur. Locatie: Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest (vlakbij Krommeniedijk).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *