Wormerland: 700 extra woningen binnen 7 jaar

Weinig vuurwerk bij het verkiezingsdebat in Wormerland, iedereen was het met elkaar eens. Duurzaam! Zorg voor ouderen! Zelfstandig blijven! Behalve over de Zaanbrug. Daar probeerden de partijen elkaar de Zwarte Piet toe te spelen wegens fouten in het verleden.

Voor woningzoekenden in Wormerland had wethouder (en CDA-lijsttrekker) Jeroen Schalkwijk goed nieuws. De gemeente gaat 700 woningen bouwen in de komende zeven jaar.

Schalkwijk: “er ligt een enorme opgave, in de hele Metropoolregio Amsterdam (MRA) moeten 260.000 woningen worden gebouwd. In ‘Noord’ moeten we een substantieel deel voor onze rekening nemen.”

In Wormerland zijn zo’n 400 woningen nodig en om ook mee te doen aan de MRA-opdracht heb ik gezegd “wij willen wel 600 woningen voor onze rekening nemen.” Later stelt de wethouder dat bij tot 700.

“Als het even mee zit dan hebben we in 2025 zo’n 700 woningen extra gerealiseerd. Dat is rijp en groen door elkaar heen. Voor jongeren, voor ouderen, aanpasbare woningen… We moeten gedifferentieerd gaan bouwen. Niet alleen maar wijken met sociale woningbouw. Dus die goedkope huurwoningen en miljonairswoningen.”

Waar moeten die komen? Schalkwijk:

“De eerste 63 in Neck, 17 in Oostknollendam, 44 in de staart van Wormervelden, in de Zaandriehoek kunnen er nog een hele hoop komen, en door herinrichting van wijken.”

En niet in het groen:

“we mogen niet in het groen bouwen, dat heeft de provincie nu eenmaal bepaald.”

Voor jongeren zocht Schalkwijk ook een oplossing (verkiezingstijd, de beloftes waren niet van de lucht):

“Jongeren hebben een enorm lange wachttijd. Je mag 25% van de sociale huur toewijzen aan eigen inwoners, het CDA wil daarvan 5% gebruiken om jongeren voorrang te geven.”

Jan Boer van de POV stribbelde tegen omdat hij die 25% te weinig vond. “Dat is de wet nu eenmaal” beet de rest hem toe, Schalkwijk voegde daar aan toe dat in Wormerland 53% van de sociale huurwoningen naar eigen inwoners gaat.

Het hele debat (en het liveblog) nog eens bekijken kan hier.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *