Wormerland wil keuze tussen De Orkaan en RTV Zaan niet uitstellen

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Wormerland wil niet meegaan met het voorstel van B&W om de keuze tussen De Orkaan en RTV Zaanstreek bij de toewijzing van de machtiging voor de lokale omroep uit te stellen.

Frans Stoop (GroenLinks) en Christiaan Pielkenrood (D66) gingen een amendement voorbereiden waarin de keuze voor De Orkaan werd gemaakt, andere partijen werden uitgenodigd dat mede in te dienen.

Stoop vond het plan van De Orkaan ‘realistisch’ en verwachte “meer onafhankelijke en professionele journalistiek via De Orkaan”. Pielkenrood zag De Orkaan in navolging van het rapport van de commissie van deskundigen als meer ’toekomstgericht’ dan de concurrent.

Die voorkeur werd door andere partijen gedeeld, Fred Sanders (VVD) had een ‘lichte voorkeur’ voor De Orkaan en vond het 0-alternatief (uitstel) geen optie.

Ook Alie Smit-de Ridder (POV/VLW) zag niks in uitstel en opnieuw praten: “een gedwongen huwelijk is gedoemd te mislukken.” Marlies Holdener (CDA) vond praten over samenwerking gezien het beschikbare budget ‘zinloos’.

Vrijwilligers

Ondanks de duidelijke voorkeuren werd het alom betreurd dat de samenwerking was gestrand. Met name voor de vrijwilligers van RTV Zaanstreek waarvan men vond dat ze een plek bij De Orkaan moesten kunnen krijgen. Een motie om dat te bevorderen werd aangekondigd.

POV/VLW en PvdA hadden het idee dat er weinig te kiezen was, Monique Klootwijk (PvdA) stelde: “Zaanstad heeft al besluit genomen”, waarmee ze verwees naar het amendement dat in Zaanstad door een raadsmeerderheid wordt gesteund en waarmee ook voor De Orkaan wordt gekozen.

Wethouder Harold Halewijn (GL) hield haar voor dat de zaak door beide gemeenteraden in september wordt behandeld, en dat partijen nadrukkelijk in het raadsvoorstel werd opgeroepen met de collega’s in de buurgemeente af te stemmen. Bovendien: “u kunt gewoon uw eigen keus maken, onafhankelijk van Zaanstad”. Maar, zo zei hij erbij: het budget van Wormerland zal voor RTV Zaanstreek niet voldoende zijn.

Alie Smit-de Ridder (POV/VLW) was zo verbolgen over de actie in de raad van Zaanstad dat ze opperde om helemaal niks aan welke omroep dan ook te geven: “dat is een mooie bezuiniging”.

Foto boven: de Voorronde begint, op de voorgrond Orkaan-redacteur Piet Bakker die insprak, links van hem Christaan Pielkenrood (D66), Fred Sanders (VVD), Frans Stoop (GL); achter de tafel: Nienke Kooij (griffie), Elly Fens (voorzitter, GL) en aan de rechterkant Monique Klootwijk (PvdA), Marlies Holdener (CDA) en Alie Smit-de Ridder (POV/VLW). Wethouder Harold Halewijn (GL) komt aanlopen.

RTV Zaanstreek had geen gebruik gemaakt van optie om in te spreken bij de Voorronde.

Terugkijken kan hier (het begin na 1,5 uur, dus even doorspoelen)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *