De gemeenteraad van Wormerland heeft besloten om € 50.000 uit de reserve ‘Zaanoeverproject’ vrij te maken. Dit bedrag wordt ingezet voor een plan van aanpak van de illegale bootjes die al jaren aan de Veerdijk liggen.

Het plan van aanpak richt zich op het verbeteren van handhaving en toezicht langs de Zaanoever. Het gaat om het actualiseren van verordeningen, het bijwerken van vaartuigdossiers en het plaatsen van duidelijke borden. Ook is er samenwerking met Zaanstad om de handhaving te verbeteren.

De motie werd ingediend door de coalitiepartijen PvdA, POV en VVD. Samen hebben deze drie partijen een meerderheid van negen stemmen in de raad. Opvallend is dat coalitiegenoot CDA, samen met de oppositie, tegen de motie stemde. CDA Raadslid Loonen:

‘Heeft het dan wel zin om € 50.000 te besteden aan een plan van aanpak als er toch geen ambtelijke capaciteit is om het plan te schrijven?’

Handhaving

Dat er wat moet gebeuren, blijkt wel uit de situatie aan de Veerdijk, die al een tijdje een rommeltje is. Er liggen bootjes zonder toestemming, er staan bouwwerken op de kade, en vaak is het onduidelijk of ligplaatsen wel officieel zijn. Je zou denken: handhaven en zorgen dat de boten die er illegaal liggen worden weggestuurd, net als de bouwwerken op de kade.

Het probleem is dat de Havendienst niet veel kan handhaven omdat zij geen mandaat heeft om op te treden tegen boten die aan de wal liggen. Ze kunnen alleen ingrijpen bij gevaarlijke situaties, zoals brand of een zinkend vaartuig, maar voor andere zaken, zoals illegale boten of bouwwerken op de kade, kunnen ze niet veel doen.

Chaotische situatie

Volgens burgemeester Judith Michel-de Jong is de situatie een ‘wirwar van zaken, personen en boten’ die al langere tijd niet goed is aangepakt. ‘We hebben dit echt laten liggen’, zegt ze. Het gebrek aan duidelijke regelgeving heeft geleid tot een chaotische situatie, waarbij illegale boten en bouwwerken blijven bestaan en handhaving moeilijk is. Daarom is de burgemeester blij met de motie.

Wethouder Van Wanroij zegt dat er eerst een plan van aanpak moet komen, omdat het zo niet verder kan: ‘Het probleem heeft zich verlegd van Zaandam naar Wormerland.’ Dat komt dus ook omdat de boten en bootjes van Zaandam naar Wormerland zijn verplaatst.

Hij zegt dat Zaanstad al drie jaar bezig is met opruimen en dat, gezien hoe ingewikkeld het is, het plan minimaal vijf jaar de tijd moet krijgen om goed uitgevoerd te worden.

Door: Nick Boeske. Info Raadsvergadering Wormerland en eerder artikel. Foto: De Orkaan.