Wormerveer in 1925 (filmpje)

Eén onderdeel van de thuisvragen van de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz bestond uit 10 thuisvragen / opdrachten die deelnemers moesten beantwoorden. Eén daarvan ging over een reclamefilm die in 1925 in Wormerveer was gemaakt.

De deelnemers moesten alle 17 winkels en bedrijven uit het filmpje halen en daarbij het adres vermelden waar ze toen waren gevestigd. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, vooral omdat veel bedrijven verhuisd waren en omdat de vraag een onduidelijkheid bevatte over wanneer de film precies was gemaakt. Daarbij bleek het ook nog eens om 17 bedrijven op 19 adressen te gaan

Boven een foto uit de film met een de oude Zaanbrug op de achtergrond. De film komt van het Gemeentearchief die ze digitaliseerde en online zette.

Lees ook: Dinsdagfietsvrienden wint 7e Grote Zaanse Geschiedenis Quiz

Winkels in Wormerveer 1925 from Gemeentearchief Zaanstad on Vimeo.

Onder het gedeelte uit de presentatie met de vraag (slide 1) en de antwoorden (slide 2 en verder).

Deel dit artikel:

4 reacties

  • Inmiddels weten we dankzij het team van de Voluntiers dat de limonadefabriek van Smit op de Zaanweg 117 zat en niet op Zuideinde 10. De hierboven gegeven oplossing is dus niet juist.

  • Siem van Westen

    en de cooperatieve melk centrale op Zaanweg 37-40?

  • Ingrid mulder

    Smith limonadefabriek was wel aan het zuideinde en de voorkant was aan de celebesstraat want daar woonde ik. gr Inrgid mulder eijben

  • Siem Meijn

    Beste Siem, er zat een melkfabriek op de hoek bij de brug in Wormerveer, De melkfabriek Schaft uit Oostzaan heb daar vele volle bussen met room afgeleverd. Ik ben zelf vele malen mee geweest als ik vakantie had van school. Om daar de melkbussen te lossen op de lopende band die buiten de fabriek was..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *