Zaanse WOZ-waarden stijgen bovengemiddeld

De WOZ-waarden in Nederland stegen in 2020 met bijna 9 procent in vergelijking met het vorige jaar.

In Noord-Holland stegen de WOZ-waarden met ruim 10 procent. In de Zaanstreek was de stijging zelfs 11 à 12 procent, dat is meer dan in Amsterdam.

In Zaanstad steeg de gemiddelde WOZ-waarde van € 228.000 naar € 255.000 (plus 11,8 procent).

In Oostzaan is de gemiddelde WOZ-waarde aanzienlijk hoger (€ 360.000 in 2020) maar de stijging was iets minder (10.8 procent). In Wormerland was de stijging met 12,2 procent het hoogst.

In buurgemeente Amsterdam, waar de gemiddelde WOZ-waarde € 418.000 was in 2020, steeg de WOZ met 10,6 procent.

Maar wat betalen je buren? Dat achterhaal je via het WOZ-waardeloket. Zoek je postcode, adres of zoek via de kaart of woonplaats en kijk wat de buren betalen. Je krijgt ook te zien wat de oppervlakte is van de huizen en wanneer ze gebouwd zijn.

WOZ-waarden (x 1000) in Euro’s, 2018-2020, het stijgingspercentage gaat over de periode 2019-2020

Volgens het CBS steeg de WOZ voor het vijfde jaar op rij. De stijging van bijna 9 procent is de grootste stijging sinds jaren.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Hans Kramer

  Toch wel een aantal opmerkingen hierover. Allereerst, de genoemde WOZ-waarden zijn x1000. Dat betekent dat de gemiddelde WOZ-waarde voor een woning in Wormerland € 295.000,- is. Over dit bedrag wordt de OZB berekend.

  Wat echter niet verteld wordt is dat een stijging van 12% WOZ waarde niet automatisch betekent dat je 12% meer OZB gaat betalen! In Wormerland gaat het ons om het totaalbedrag van de WOZ, jaarlijks verhoogd met een prijscompensatie. De gemeenteraad bepaalt dit jaarlijks bij de vaststelling van de tarievennota. De totale opbrengst OZB voor het belastingjaar 2020 is hier bepaald op de opbrengst OZB 2019, verhoogd met 1,4%.

  Voor een eigenaar van een woning houdt dit in dat het tarief voor de OZB daalt van 0,12217% per € 1000,- in 2019 naar 0,10994% per € 1000.-, een daling van zo’n 10%! Dat heeft als gevolg dat de Wormerlandse woningeigenaar GEMIDDELD weer uitkomt op een verhoging van 1,4%. Dat kan per individuele woning natuurlijk wat verschillen, de prijsstijgingen per woningtype (rijtjeshuis, vrijstaand, appartement etc.) zijn immers niet gelijk.

  Ik weet niet hoe de andere gemeenten in de regio omgaan met de WOZ/OZB maar Wormerland doen we het naar mijn mening heel netjes!

  • De Orkaan

   Dank Hans,

   De bedragen zijn uiteraard maal 1000 (dat hebben we nu in de tekst aangevuld).

   Het klopt dat de stijging van de WOZ niet 1:1 doorgerekend wordt in de OZB. De WOZ is de waardebepaling door de gemeente van je huis. De stijging zegt in eerste instantie iets over de gestegen woningprijzen, die dus in de Zaanse randgemeenten van Amsterdam sneller stijgen dan in de hoofdstad zelf.

   Over het algemeen is het zo dat als de WOZ-waarde stijgt de OZB meestijgt als elk jaar het zelfde percentage wordt gebruikt. Dat is in veel gemeenten niet zo. Niet in Wormerland, en ook niet in Zaanstad. Daar was in 2019 het tarief 0,1181% en in 2020 iets lager: 0,1072%. Maar omdat dat lagere tarief over een hoger bedrag wordt berekend, gaat wat je aan OZB betaalt dus wel omhoog. In Wormerland dus met 1,4%.

   Voor bedrijfspanden is het OZB-percentage overigens niet gewijzigd. Maar dat zijn ook andere WOZ-waarden. Bovenstaande cijfers gaan over woningen.

 • R.de Vries

  Leuk dat de Gemeente wellicht er voor zorgt dat de kosten niet (teveel) stijgen, maar de WOZ is ook van belang voor de bepaling van de hoogte van het vermaledijde huurwaardeforfait. Wie compenseert dat?

 • L. Dirksen

  De hoogte van de totale OZB opbrengst in een gemeente mag niet uitkomen boven een door de regering bepaald percentage van de uitkering die een gemeente jaarlijks vanuit “ Den Haag” ontvangt. Als percentage en totaal bedrag constant zijn zal de OZB waarde stijgen maar de ontvangsten aan OZB in de gemeentekas niet. Voor de bewoners betekent dit in de praktijk zelfs een verlaging van de omslag per € 1000 terwijl je hetzelfde blijft betalen.
  Het staatje maakt dit duidelijk: Oostzaan stijgt met 11% in OZB waarde maar de omslag per € 1000 was voor ondergetekende krap 4%.
  Overigens is hierover nog een leuke anekdote te vermelden. Als gemeenteraad van Oostzaan gaven wij begin tachtiger jaren opdracht om de OZB waarde zo laag mogelijk te bepalen. Dit gaf namelijk ook voordelen als het op waterschapslasten en erfbelasting betalen aankwam. Meerdere gemeenten volgden dit voorbeeld tot dat Binnenlandse Zaken ontdekte dat Rijk en waterschappen wel erg veel geld misliepen. Daarna werden de waarden getoetst door de Waarderingskamer en waar nodig naar boven bijgesteld. Toen was het uit met de pret…..

 • Cees oord

  0,4 procent erbij als Aow er.
  Hogere lasten WOZ onroerendgoed belasting zorgkosten €120,- pjr.
  Kachelen nu weer achteruit.
  Wwal bijna 10 Jr zijn de gepensioneerden de klos.
  Politiek denk toch eens na. Het zal mij niet verbazen als de Kamerleden en de rest van den Haag er zo weer geld bij krijgt.
  Zij maken hun eigen Cao hoeven zij niet over te vergaderen.

 • Dick Marinus Sr

  Ook de waterschappen weten er raad mee….Waarde Onroerende Zaak Waarde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *