Xenos weg uit Westzijde

Woon- en cadeauwinkel Xenos is weg uit de Westzijde. Afgelopen zondag was de laatste verkoopdag in de oude winkel op nummer 28.

Op vrijdag 24 februari opent Xenos in winkelcentrum Hermitage op nummer 8 waar eerder de modewinkel van Takko zat.

De hele rij panden op de Westzijde 24-36 wordt gesloopt* om plaats te maken voor 66 appartementen, een restaurant en nieuwe winkels (had vorig jaar al gebouwd moeten worden). Het snookercentrum en de buren van het Kruidvat vertrokken al in 2019. Veel van de oude bedrijven zijn omgekat naar tijdelijke woonwinkels.

Lees ook:

UPDATE

* Wij zaten ernaast, niet alles wordt gesloopt, er is wel een variant waarbij alles gesloopt wordt maar die heeft niet de voorkeur. Bij de voorkeursvariant (zie ook reacties) blijven de gevels bestaan.

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Tessa Berghouwer

  Volgens welke bron wordt de hele rij panden gesloopt? De bedoeling is juist om (zoveel mogelijk) panden te behouden.

 • Paul de Jong

  Dat modernere gevelstuk in grijs steen, is volgens mij in de jaren zestig gebouwd als de eerste grote, moderne supermarkt van Albert Heijn. In mijn herinnering zat die supermarkt daar eerst nog in een houten noodgebouw.

 • Marije Rejaan

  wat zonde mooie gebouwen die passen in de straat en stad

 • Bert Vethaak

  Wel fijn dat Xenos (dichter) in het centrum komt te zitten. Leuke winkel maar in de Westzijde zaten ze te ver van de rest.

 • Tessa Berghouwer

  Volgens de informatie op de website van ontwikkelaar Midvast wordt er iig gesproken over 3 verschillende varianten waarbij de voorkeur uitgaat naar variant 1, dit is inclusief “restauratie en herstel van de cultuurhistorische gevels aan de Westzijde”. Zie: https://westzijde24-36.nl/#inloopavond-panelen/4/
  Hebben jullie nieuwe info?

  • Ik heb je link met bouwplan en restauratie bestaande gevels bekeken. Dit gaan ze naar mijn idee echt wel zo uitvoeren volgens de voorkeur in het schema. Slopen van historische gevels gaan ze volgens plan niet doen, maar juist restaureren. Zelfs bij onmogelijke restauratie herbouwen in originel stijl.

 • Yolanda Uitendaal

  vreselijk en schaamteloos om te slopen Zaanstad. De voorste aangebouwde stukken weghalen en restaureren naar de oorsprong. De bovengevels idem dito restaureren.

  wat een shitplan zeg

 • Inez Ferdinandus

  Ben wel benieuwd waar de bewoners gaan parkeren. Dacht dat er ook een parkeergarage zou komen. Maar heb het mis!!!

 • J. Rep

  Hoop echt dat de prachtige boom op de parkeerplaats blijft staan!
  Weet iemand of dit zo is?

  • Tessa Berghouwer

   In de voorkeursvariant (variant 1) blijft de boom ook behouden.

   • Jaap Meeuwsen

    Prachtboom….wat een verademing afgelopen zomer toen het zo heet was, ijsje bij Goemans en dan lekker onder de boom met zicht op de sluis opeten / oplikken.
    Daar kan geen afdak of parasol tegenop.
    Bomen koelen zoooo goed !

 • wim de bruin

  Gelukkig blijven de gevels aan de Westzijde zoveel mogelijk in stand. Anders is het vanaf de Zaan gezien daar waar dit plan uitgaat van 9,5 bouwlagen. En dat terwijl langs deze hele oever tot/met Varkade nergens hoger (mocht?) is gebouwd dan 6 bouwlagen en de gemeenteraad in een startnotitie de ontwikkelaar opdracht gaf zich te houden aan maximaal 7 bouwlagen. Dat was dus al een handreiking……………

 • wim de bruin

  Verkade

 • P Hageman

  dank tessa voor de link naar het plan.
  als ik de presentatie bekijk en het wordt voorkeursplan 1, dan blijven de monumentale gevels aan westzijde zoveel mogelijk in stand. het parkeren zal in parkeergarage gebeuren. op het eerste gezicht lijkt het me een mooi plan zo, waardoor de westzijde zijn allure terugkrijgt en er een mooi parkje komt. over het nieuwe appartementen gebouw kan je je bedenkingen hebben, maar ik zie dit wel als voorwaarde om het haalbaar te krijgen. er is niet gekozen voor een goedkope variant.
  voor alle zaanse azijnzeikers, eerst lezen en goed onderzoek doen, dan nadenken en vervolgens oordelen.

 • Fancine Boers

  Gelukkig blijft de Xenos in Zaandam. Heel leuke winkel met aardig personeel.
  Téveel leuke winkels zijn verdwenen uit Zaandam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *