Yad Vashem onderscheiding voor 13 Assendelvers

De Israëlische onderscheiding Yad Vashem “Righteous Among the Nations” zal op 16 maart postuum uitgereikt worden aan elf inwoners van Assendelft. Twee mensen ontvingen hem eind vorig jaar al.

De plechtigheid vindt plaats in de Odulphuskerk in Assendelft, er zal onder meer gesproken worden door burgemeester Vreeman.

Vijf families worden geëerd met de Yad Vashem onderscheiding van de staat Israel. Zij hielpen Joodse landgenoten uit handen van de nazi’s te blijven in die oorlogsjaren, door hen met gevaar voor eigen leven onderduik te verlenen:

 • Jacob (Jaap) Brinkman en Geertruida Brinkman-Van den Berge
 • Willem Hendrik de Vries en Marritje Bouwens en de vader van Willem Hendrik, Johannes Jurgen de Vries
 • Petrus Jacobus (Piet) Tambach en Maria Anna Heijne
 • Nicolaas (Klaas) Winter en Bavonia Winter Boon
 • Everhard Anthony Maria (Anton) Keet en Theodora Keet-Geerdes

Ook Johan August Schoone en Gerritje van ’t Veer ontvingen de onderscheiding, deze werd eind vorig jaar al uitgereikt in Stockholm. Hun kleindochter nam de onderscheiding in ontvangst.

Nazaten van de andere vijf families, vier kinderen en een neef, zullen namens hen de medaille en oorkonde in ontvangst nemen.

Leerlingen van basisscholen de Rank, de Regenboog en de Dorpsakker zullen gedichten voorlezen. Jos Martens, organist van de Odulphuskerk en Tim de Vries, violist spelen muziek van de Pools-Joodse componist Louis Lewandowski.

De bijeenkomst kan alleen worden bezocht met een officiële uitnodiging.

Monumenten Spreken maakte een film over het monument en het verzet in Assendelft. Deze film was de aanleiding voor de aanvraag van de Yad Vashem onderscheiding voor de families. De aanvraag werd ondersteund door nazaten van de onderduikfamilies Soesan, Van Dam en Engelander.

Hier de film van Monument Spreken.

Cook Brummer
Al in april vorig jaar schreven we over Cook Brummer. In de minidocumentaire van Monumenten Spreken over Maison Essence, de Zaandamse fabriek van Polak & Schwarz, waar Brummer aantrad als directeur, zijn Dick Schwarz en Maurits van Witsen te zien als getuigen. Op basis van hun verklaringen werd de onderscheiding ook aan hem toegekend. De plechtigheid rond de uitreiking aan familie van Cook Brummer zal een week later op 23 maart -besloten- plaatsvinden. Hieronder zie je de (engelse versie) van de film over Polak & Schwarz:

In de film over de plaquette aan de Prins Hendrikkade in Zaandam komt Cook Brummer ook voor. Tijdens de razzia op De Burcht probeerde hij de Duitsers met drank gunstig te stemmen:

 

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Jan Betlem

  Van harte gefeliciteerd met deze onderscheiding.

 • Paul

  Prachtig nieuws! Veel mensen voelden zich geen held, maar deden dingen gewoon omdat ze op hun pad kwamen en gedaan moesten worden. Half wetend van het risico dat ze namen. Vaak niet beseffend hoe belangrijk het was. normale mensen, grote daden. Jammer dat ze de huldiging zelf niet konden bijwonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *