Zaanbajes-bewakers mogen binnen roken (maar niet de baas z’n tijd)

Het Justitieel Complex Zaanstad (JC Zaanstad) dat in juni 2016 in gebruik werd genomen heeft negen rookruimtes voor personeel.

Maar daar werd niet gerookt.

De directeur vond dat geen goed idee en stelde voor dat het personeel maar buiten of op de luchtplekken moest roken (en alleen tijdens onbetaalde pauzes).

Daar was de ondernemingsraad het niet mee eens: roken is een recht. (Bovendien mochten gedetineerden wel in hun cel roken – discriminatie!).

De kantonrechter moest eraan te pas komen duidelijkheid te scheppen. Die vond dat er wel binnen gerookt mocht worden. Dat niet-rokende collega’s blootgesteld zouden worden aan rook was niet aangetoond door de directie.

Maar roken in de tijd van de baas ging mooi niet door. Dat zou weer oneerlijk zijn ten opzichte van niet-rokende collega’s.

Ook is het bij een gevangenis niet handig als “het invullen van pauzes geheel zou worden overgelaten aan de medewerkers. Handhaving van orde en veiligheid zou daarmee in het gedrang kunnen komen” aldus het verslag van Hƶcker Advocaten.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jan Betlem

  Het blijkt de directie strenger is voor de bewakers als voor de gedetineerde

 • O, vandaar dat de Brandweer bijna dagelijks naar de gevangenis moet. Want de bewakers mogen niet roken, maar de gedetineerden mogen wel hun cel in de brand steken. Ik weet niet wat erger is, wie word hier nu gediscrimineerd

  ?

 • Jaap

  Dacht dat in een overheidsgebouw een rookverbod geldt ?
  En dan te bedenken dat je binnenkort in een straal van een kilometer van een ziekenhuis niet meer roken mag ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *