Voorstanders VLW en POV hadden het al zien aankomen. Hun voorstel om een referendum te houden over de Zaanbrug werd afgewezen.

Het college van Wormerland had dat al aan de raad geadviseerd, en alle partijen (behalve VLW en POV dus) stemden daarmee in.

De redenering van het college was dat er al een besluit over de Zaanbrug was genomen en dat daarom een referendum niet mogelijk was. Bovendien was er al in 2011 een referendum afgewezen. Gisteravond ging het alleen om extra bedragen van € 100.000 en € 390.000 volgens het college, daarvoor waren al talrijke besluiten genomen.

VLW en POV bestreden deze visie. Volgens hen werd er juist gisteravond een klap op het besluit gegeven. Zij stonden alleen met hun mening.

Motie van afkeuring

Het debat ontwikkelde zich in een weinig vriendelijke richting. VLW-fractieleider Ronald Hendriks noemde het voorstel van het college “politieke chantage”, zei dat wethouder Berkhout “lak aan de gemeenteraad had” en dat de tegenstanders “burgerparticipatie niet serieus namen”. Volgens zijn POV-collega Jan Boer hadden andere partijen een “totale minachting voor hun kiezers”, hij sloot af met: “dit is niet het huis van de democratie maar het huis van Jan Klaasen, een poppenkast.”

Hendriks deed er vervolgens nog een schepje bovenop door Elly Fens (GL) en Martijn Doorenbos (VVD) voor leugenaar uit te maken (althans, dat had hij eerder gedaan en hij zei daar nog steeds achter te staan) wat hem een reprimande en een motie van afkeuring opleverde wegens “gebrek aan respect, beschuldigingen van partijdigheid, beledigingen en onbetamelijke uitingen”. De motie werd aangenomen met steun van VVD, PvdA, D66 CDA en GL. Hendriks: “die motie slaat natuurlijk nergens op.”

‘Politiek crimineel gedrag’

Zijn compaan Jan Boer kon niet achterblijven en schoot Hendriks te hulp door diens tekst voor te gaan lezen omdat de spreektijd van Hendriks op was, hij betichtte de coalitie (en D66) op gezag van Hendriks van

“chantage, het verspreiden van onzin, onwaarheden en lariekoek, gerotzooi, gerommel en gesjoemel, en politiek crimineel gedrag”.

Aangesproken door burgemeester Michel op die laatste kwalificatie werd Boer boos, hij wilde die woorden niet uitleggen “omdat het de woorden van meneer Hendriks zijn.”

Het bleef nog lang gezellig in de Stoomhal… (terugkijken kan hier, eerste uurtje kan je overslaan).

Zaanbrug

De meerderheid van de raad (alle partijen minus POV een VLW) waren voor de extra gelden voor de nieuwe Zaanbrug. Wethouder Berkhout onthulde op de valreep waar nog geheime stukken over waren: “de opwaardering van de tijdelijke Zaanbrug.”

In een vaaggesprek met De Orkaan en RTV Zaanstreek voorafgaand aan de vergadering zei hij dat ‘met 95 procent waarschijnlijkheid’ die tijdelijke brug bij tussen Lassiestraat en de Zaanweg bij Mulder Verhuizingen en Stelling Wonen zou komen. Eind van deze maand heeft hij nog overleg met collega-wethouder Gerard Slegers (Zaanstad) en gedeputeerde Jeroen Olthof over de zaak. En: “met de kennis van nu” komen de totale kosten niet boven de € 24,5 miljoen.

Volgende week besluit de gemeenteraad van Zaanstad over de Zaanbrug.