BAM! Zaandam: De Kroon van Amsterdam

Zo’n mooie kop met met drie keer binnenrijm hebben we nog nooit gehad. Drs P.* zou trots op ons zijn.

Toen de plannen ontwikkeld werden, noemden we het plan BAM, naar het BAM-kantoor dat op die plaats stond. Later ging het De Kroon heten. En nu dus:

De Kroon van Amsterdam

Op de website is het ‘fraai’ in gebroken Amsterdams omschreven:

“Vier geschakelde appartementgebouwen, die door hun locatie en uitstraling doen denken aan de vel pakhuizen waar Zaandam in hoogtijdagen mee verguld was. Die glorie weerkeert met De Kroon van Amsterdam!”

Prijzen variëren van € 249.000 voor ‘Peer’s Privilege’ tot € 435.000 voor ‘Charming Residence’ (kk). De doelgroep is uit de naam af te leiden.


* Drs P. trad in de jaren negentig op in Café Hos in Assendelft. Het was een gedenkwaardige avond, waar we – als we er zin in hebben en onze aantekeningen uit die tijd nog kunnen vinden – nog eens aandacht aan moeten besteden.

Deel dit artikel:

7 reacties

  • Piet zwikker

    Was dat optreden van drs P in Cafe Hos ? Hij heeft dacht ik opgetreden bij de culturele raad Nauerna in pakhuis Archangel.

  • Leyena van der Laan

    Zucht. Dat “van Amsterdam” mag er echt van af.
    Rotterdam heeft er een mooi woord voor: “Amsterdamisering”.

    Laat het Zaanse weer gewoon het Zaanse zijn! (saense?)

  • Bert Valk

    Toch wel heel jammer dat met de sloop van het voormalige kantoor van houthandel Dekker weer een stukje Zaanse industriële historie verdwijnt. Ik kan mij nog goed herinneren dat tot midden jaren vijftig de houtloodsen van Dekker zich uitstrekte van de Provinciale weg tot vlak bij de Westzijde. Het hele gebied van Groenland en de Statenhoek was terrein van Dekker. Een oom van mij werkte bij het bedrijf en mijn opa en oma woonde in een huisje aan de Oranjestraat, dat midden in het gebied lag. Na het overlijden van mijn opa is mijn oma verhuist naar het groene huisje op de kop van de Parkstraat, dat er gelukkig nog steeds staat. De verhuizing ging met een dekschuit van Dekker, had mijn oom geregeld.
    Ik vind het kantoor een mooi voorbeeld van de architectuur uit de jaren 20 en 30. Het is ook het enigste pand dat nog resteert van de bebouwing tegenover het oude station van Zaandam. Het was de moeite waard geweest om dit pand te behouden.

    • Robert van Tellingen

      Vanuit het pand van Dekker werd na de bevrijding de orde weer hersteld in de Zaanstreek. Zonde om het zonder meer te slopen. Mijn historisch hart bloedt.

  • Sam Huisman

    Echt een mooi ontwerp. Ik zou daar, aan die drukke weg, zelf toch liever niet wonen.

  • Jan Koopman

    Zaanstad, sloopstad. Wat de moeite waard is MOET en ZAL weg. Gemeentebestuur van niks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *