Zaanferry: hindernis voor mindervaliden?

De Zaanferry tussen Zaandam en Wormerveer heeft een nieuwe aanlegplaats gekregen op de Beatrixbrug. De steile trap lijkt echter een hindernis voor mindervaliden.

Harrie van der Laan (POV) heeft vragen aan B&W van Zaanstad gesteld over de toegankelijkheid: “hoe komen mensen met een rolstoel/scootmobiel richting Wormerveer?”

Vanaf april vaart de Zaanferry weer. Voor de route tussen Zaandam en Amsterdam wordt er aangelegd bij het Zaantheater. De halte voor de route Zaandam-Wormerveer is verplaatst van het parkeerterrein bij Westside Snooker naar de Beatrixbrug.

Schipper Vincent Lee moest lang wachten voordat Zaanstad ook de zuilen van de Zaanferry had verplaatst. Zodoende stonden er soms mensen op de oude plek te wachten. Die zuil is inmiddels op de brug gezet, maar die plek is lastig te bereiken voor wie slecht ter been is (foto boven van Sonja Puhl-Diehle).

De schipper heeft aangegeven dat wanneer mensen vooraf bellen, ze opgehaald kunnen worden bij de oude plek, maar ideaal is dat niet. De opstapplek bij het Zaantheater is ook problematisch omdat de lift daar regelmatig defect is.

Van der Laan wil weten of er bij beide opstapplaatsen een bord staat dat verwijst naar de opstapplaats voor rolstoel/scootmobiel en hoe je aan boord komt als de lift defect is? En:

“Wij hebben vernomen dat opstappen bij het Zaantheater met een rolstoel/scootmobiel enkel is voor de richting Amsterdam en niet richting Wormerveer. Klopt dit?

De POV-fractievoorzitter wil ook weten hoe het voor mindervaliden is geregeld bij de Zaanse Schans en in Wormerveer en of de bebording bij de Zaanse Schans wel te begrijpen is voor toeristen.

Lees hier:

Opstapplek (met rolstoel), foto: Zaanferry
Het bord op de kop van de Gedempte Gracht wees nog naar oude plek (foto: P. Kraaijeveld)
Deel dit artikel:

9 reacties

 • hans van rheenen

  Het “gedoe” m.b.t. de Zaanferry begrijp ik inmiddels niet meer …

  1 – Op de website staat duidelijk dat de Ferry NIET geschikt is voor rolstoelen

  2 – Mis ik steeds weer voorstellen om de rederij juist beter te “verkopen”

  3 – Ook geen interventie van de afdeling toerisme-marketing-ontwikkeling

  4 – Lee komt zelden zèlf aan het woord … ga hem toch nog eens interviewen

  5 – Reageert de gemeente pas, wanneer De Orkaan er werk van heeft gemaakt

  6 – Het is overigens niet eenvoudig om een reis te plannen van Amsterdam (aanleg bij een noodsteiger), tot Wormerveer (15 minuten lopen vanaf de oorspronkelijke halte) en ook nog te moeten overstappen om van A. naar W. te komen

  7 – Nul informatie op de Zaanse Schans over de mogelijkheden van de Ferry

  8 – Subsidie? Ja! Maar onze Johan zei ooit:
  “ik heb nog nooit een zak geld een doelpunt zien maken”!

  9 – Vandaag enkele gasten op de Ferry gezien …

  Ik wens iedereen een fijne bootsvaart op ònze Zaan, de enige mogelijkheid om de afwisselingen tussen fabrieken, villa’s, houten huisjes en de industriële geschiedenis en de vele bruggen te kunnen meemaken

  PS. Vergeet tenslotte niet: cash-betaling bij het instappen only!!

  • hans van rheenen

   Wat geven de Amsterdamse rondvaartboten precies aan m.b.t. mindervaliden?

   a – Toegankelijkheid:
   Dit uitstapje is toegankelijk voor mindervaliden. De voorzieningen bestaan uit:
   · De boot is toegankelijk voor mensen die de twee treden van de boot zelfstandig kunnen belopen

   b – Wat moet ik als toerist eigenlijk in Wormerveer? Wat is daar interessant?
   Graag voorstellen van bewoners, de VVV of andere enthousiastelingen …

   • Leyena van der Laan

    De VVV in Zaandam kan je er over vertellen. Wormerveer is immers gewoon een dorp in de gemeente.

    De Zaanbocht is goed toeven. Leuke winkels en mogelijkheid om lekker wat te drinken op een terrasje aan de Zaan. Geef het eens een paar uurtjes, is leuk!

 • Yvonne ten hoope

  Je slaat de spijker op zn kop Hans van Rhenen! Nooit iets begrepen van deze duistere overtocht. Lijkt allemaal zo mooi 🙄

  • Aaf Aafjes

   Direct stoppen met deze bodemloze pot subsidie. Dit gedoe maakt mij erg boos, zeker hoe ik lees hoe wordt omgegaan met toegankelijkheid voor minder/invaliden. Die is er niet. Discriminatiezaken van Zaanstad moet ervoor ijveren of geschikt voor invalide deze boot/uit/instapplekken of de stekker eruit!
   Ik heb recht van spreken want ik ben gebonden aan mijn karretje, kan niet lopen (geen centimeter), kan alleen nog praten en stukjes schrijven. Moet je wat willen van de gemeente als invalide. Hemel en aarde moet je bewegen of iets voor elkaar te krijgen (bv 1 uur extra huishoudelijke hulp per week).
   Ik zeg OPZOUTEN MET GEMEENTESUBSIDIE VOOR DIT PROJECT ZAANFERRY. Eigen boontjes doppen als ondernemer. Heb ik ook 28 jaar moeten doen ondanks mijn toenemende invaliditeit door MS.

   • Adriaan van Tulpenbaard

    Vroeger was het beter geregeld voor invalide, misschien niet met betrekking tot de toegankelijkheid van gebouwen of bedrijven, maar wel weer met bv rolstoelen of aanpassingen aan woningen (lift) of aangepaste autos of bv een extra uurtje gezinshulp. het lijkt wel of er toen meer geld was, ook al zijn veel mensen nu rijker dan toen.

 • Gre Luttik

  Het gaat niet om meer geld. Het gaat om meer IQ!

  • Adriaan van Tulpenbaard

   Ja inderdaad de juiste mensen op de juiste baan die weten waar ze het over hebben, zodat je niet van het kastje naar de muur word gestuurd, want anders duurt het allemaal zo lang, zo word er heel veel geld verspild in plaats dat het geld bij de invalide terecht komt.

 • hans van rheenen

  MEDEDELING OP VERZOEK

  Zaanferry
  4 uur geleden

  Wij varen weer de oude vertrouwde dienstregeling!

  Deel het met zoveel mensen zodat niemand de aangepaste dienstregeling volgt.

  Bedankt!

  Heel goed weekend!

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *