ZaanPride 2021: De openingsspeech van Frankie!

Wij kunnen ons niet voorstellen dat je het gemist hebt, maar de Zaanstreek kleurt regenboog deze week! Sterker nog… wij hebben ons door voorzitter Frankie Vos laten overhalen de redactiesleutel van De Orkaan op vrijdag 11 juni af te geven aan de Zaanse Regenboog. Die dag bepaalt hij met zijn team wat er op deze site verschijnt! #spannend #dagjevrij

Vandaag hield Frankie de Openingsspeech van ZaanPride 2021 in aanwezigheid van Burgemeester Judith Michel-de Jong van Wormerland, Burgemeester Jan Hamming en wethouder Rita Noordzij van Zaanstad en genodigden. Wij plaatsen deze in z’n geheel.

Foto: De Zaanse Regenboog

Openingsspeech van ZaanPride 2021

Van harte welkom bij deze prachtige molen de Bonte Hen bij de feestelijk opening van ZaanPride 2021 en de Zaanse Regenboog week. Met name Burgemeesters en wethouder die de officiële openingshandeling van de 2e editie ZaanPride gaan verrichten door de Zaanse Regenboogvlag te hijsen.

Hartelijk dank ook aan Resi voor de medewerking van vrijwilligers van De Bonte Hen en Vereniging de Zaansche Molen. En Jeff en Karlijn van Chardongay die straks een heerlijk glaasje cava en wijn verzorgen.

En natuurlijk de vrijwilligers van De Zaanse Regenboog en ZaanPride, meewerkende organisaties en eenieder die heeft gewerkt om deze week mogelijk te maken. Een week die ondanks alle beperkingen en een paar uitgestelde activiteiten alsnog een volle week is geworden waarbij wij verheugd zijn dat er steeds meer mensen bij ons aansluiten en ook culturele instellingen en kleine ondernemers aanhaken bij ZaanPride.

Een ZaanPride is nog hard nodig. Zichtbaarheid is hard nodig. We zijn nog lang niet klaar. U heeft het kunnen lezen in het NHD waarom, mooi verwoord door drie van onze ZaanPride ambassadeurs. 

De laatste dagen verschijnen er steeds meer regenboogvlaggen in Zaanstad, supermooi om te zien. 

Foto: De Zaanse Regenboog

De Zaanse Regenboog wil een Zaanstad zijn waar eenieder kan zijn wie hij/zij/hen is, zonder daarvoor verantwoording af te moeten leggen, of in de verdediging te worden gedwongen. Dat er geen Coming Out Dag meer nodig is, misschien wel nog als feestdag.  Dat niet alles meer vanuit de heersende man/vrouw/hetero/witte rollen wordt beoordeeld. 

Eigenlijk is een coming out absurd. Bij de geboorte heeft een baby geen vooroordelen. Iedereen is gelijk. Je zou willen dat er een maatschappij is waarbij je je kunt gedragen zonder een stempel te krijgen en in een hokje geplaatst wordt. Ontdek lekker wat je bent, wie je bent en geniet ervan.

Voor vrijheid van seksuele voorkeur en genderidentiteit. Een maatschappij waar iedereen meetelt ongeacht geloof, leeftijd, afkomst, gender, of beperkingen. Zonder racistische en seksistische uitingen en zonder opgelegd geloof, maar ook dat in geloof een vrije keus is.

Er is nog veel te winnen. Daar blijven wij voor vechten.

Nu nodig ik Judith en Rita uit om de Zaanse Regenboogvlag te hijsen om hiermee De Zaanse Regenboogweek en ZaanPride officieel te openen.

Foto: De Zaanse Regenboog

Agenda

De hele ZaanPride-week zijn er Regenboog activiteiten gepland. Die worden hier verzameld!

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Marijke van Viegen

    Hoi allen, Geniet deze week van alle festiviteiten. Out, loud en Proud!! Er wordt genoeg georganiseerd. Samen genieten:). Zo ook in het Erasmushuis, voor de bewoners en het personeel. En… de Regenboogvlaggen wapperen hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *