Peter Tange, voorzitter van de Vereniging Zaans Erfgoed en Jan Piet Bloem, voorzitter van de Stichting Zaans Schoon, hebben in een brief aan minister Slob gevraagd De Jonge Prins niet van de lijst met Rijksmonumenten te schrappen.

Minister Slob wil dat op advies van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed doen omdat De Jonge Prins in 1979 gesloopt is en het nieuwe gebouw dat op die plaats is gekomen, daarom geen monument meer is.

Tange en Bloem stellen dat De Jonge Prins in 1967 in het Rijksmonumentenregister opgenomen, het is niet gesloopt volghens hen maar ‘gedemonteerd en herbouwd’ waarbij

“de zuidelijke en de oostelijke gevel, alsmede het dak nauwkeurig zijn gereconstrueerd. Dit alles onder

“Dit alles onder begeleiding en met instemming van de Rijksdienst Monumentenzorg. De toenmalige Minister heeft in het eindresultaat geen aanleiding gezien om het object te schrappen uit het Rijksmonumentenregister.

Waarom de huidige Minister dat nu wel ziet verbaast ons. Kennelijk is men toen niet overgegaan tot schrappen omdat er voldoende monumentale kwaliteiten aan het object toegeschreven konden worden, die thans (naar ons oordeel) nog steeds en onverminderd van toepassing zijn.”

Kortom: het monument moet een echt monument blijven:

“De Jonge Prins is qua beeld en uitstraling het laatste tastbare object in het hart van het historische dorp Wormerveer op de plek waar het allemaal begon. Vanaf dat begin heeft de Jonge Prins het, in verschillende verschijningsvormen, allemaal zien gebeuren en voor Zaankanters houdt de Jonge Prins die herinnering daaraan levend.”

Lees hier: Jonge Prins (Wormerveer) geen rijksmonument meer

Links molen De Witte Vlinder, rechts de Jonge Prins