De coalitie stemde gister in met het MAAK.Zaanstad programma waarin de toekomst van Zaanstad geschetst wordt.

Zaans Erfgoed stuurde over het programma een gepeperde brief aan de gemeente: stop met die nep-Zaanse geveltjes, geef meer aandacht aan de oude wijken, handen af van het veenweidegebied, verplaats geen monumenten en oppassen met de Zaanse Schans.

Zaans Erfgoed-voorzitter Piet Oudega somt namens zijn vereniging en de Stichting Zaans Schoon 8 punten op waar de gemeente volgens hen op moet letten bij de toekomstige ontwikkelingen:

  1. Maak oude wijken Zaanser. Erfgoed denkt bijvoorbeeld aan de Russische Buurt, Oud-West en Oud-Oost. Meer aandacht voor karakteristieke Zaanse elementen, en niet zoals bij het Inntel Hotel wat door de vereniging “over the top” wordt genoemd.
  2. Geen Groene Golf: “wij pleiten er niet voor om bestaande en nieuw te bouwen rijtjes huizen en masse te voorzien van Zaanse gevels. Wij zijn teleurgesteld in de architectonische creativiteit.”
  3. Meer paden: ook in de nieuwbouw, bijvoorbeeld bij Verkade: smalle straten die op de traditionele Zaanse paden lijken. “De Zaanse structuur als ruggengraat” noemt Erfgoed dit.
  4. Doe meer met hout. Licht, ruim voorradig en duurzaam.
  5. Stop de Volendammisering van de Zaanse Schans: “De Ontwikkeling op de Zaanse Schans vervult ons met grote zorg.”
  6. Bouw in de stad en niet erbuiten: op veel plekken zoals Verkadeterrein, Kan Palen, Kogerveld en Koog-Zaandijk kan gebouwd worden, en blijf van de veenweidegebieden af.
  7. Ga Hembrug gemengd ontwikkelen. Wonen en werken.
  8. Hou monumenten op hun eigen plaats in ere. Eerder pleitte de vereniging al voor de handhaving van de Vermaning aan de Westzijde, nu wordt ook het pand Westzijde 38 (onder) genoemd als een huis dat zonder ondersteuning zijn kwaliteit zal verliezen.

westzijde 38